Nekategorizirano

Koronavirusa se bomo znebili šele pred naslednjo zimo

Skrb vzbujajoče trende zaradi širjenja in posledic koronavirusa so v zadnjem obdobju vsaj nekoliko omilile spodbudne vesti o razvoju cepiva, ki naj bi bilo kmalu na voljo širši populaciji.

Cepivo proti bolezni covid 19, ki ga skupaj razvijata ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemško biotehnološko podjetje Biontech, se je v tretji fazi kliničnih testiranj, ki še traja, izkazalo za 90-odstotno učinkovito. V pogovoru za BBC je o cepivu spregovoril soustanovitelj podjetja Biontech Ugur Sahin in dejal, da bo vpliv cepljenja začel delovati v poletnem času, do prihodnje zime pa bi se življenje že lahko utirilo nazaj v stare tirnice. Prav tako naj bi imelo cepivo tudi takojšnji učinek in drastično zmanjšalo število primerov okužb.

Sedaj potekajo analize o tem, ali bo cepivo vplivalo tudi na manjši prenos virusa med ljudmi in pri cepljenih tudi zamejilo simptome bolezni. »Prepričan sem, da se bo s tem cepivom močno zmanjšal prenos virusa med populacijo. Morda ne za 90 odstotkov, a vsaj za 50. To pa že lahko pomeni dramatičen upad širjenja virusa,« je dejal Ugur Sahin.

»Če bo šlo vse po načrtu, bo cepivo dostopno ob koncu tega leta, morda na začetku naslednjega,Do aprila si želijo državam dostaviti 300 milijonov doz, šele nato se bo lahko začel kazati učinek.« pravi soustanovitelj podjetja Biontech Ugur Sahin.

 

Mogoče vam bo všeč