Nekategorizirano

Koronavirus! Najhujše šele prihaja. Korona ne sestopa s »trona!«

Stanje v Sloveniji glede okuženosti s koronavirusom se ne izboljšuje. Dokler se razsežnosti virusa ne bomo zavedali tudi mi, se bo širjenje nadaljevalo. Do včeraj je bilo  evidentiranih 383 okuženih oseb, od tega 42 na novo. V Italiji dnevno število mrtvih znaša že več sto ljudi, samo  včeraj preko 600.  Okužba se širi tudi v domu za starejše Šmarje pri Jelšah.

Ob izteku končanega 21 marca  stanje v  Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah trenutno  kaže  na okužbo s COVID-19, s statusom potrjenih,   pri štirih zaposlenih in 14 stanovalcih. Še pet stanovalcev ima povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevamo, da so okuženi,« je obvestilo, ki ga je podala direktorica DSO  Šmarje, gospa Gordana Drimel.

Ob  koncu sobotnega dne so v domu zagotovili še dodatne prostore za izolacijo okuženih stanovalcev. Vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje stanovalcev in sproti obveščajo svojce obolelih. Ker so se pri zaposlenih, zaradi izrednih fizičnih in psihičnih obremenitev, že pojavili znaki utrujenosti, je domu na pomoč priskočila ekipa zdravstvenih delavcev iz Bolnišnice Celje s svojo opremo. Vzpostavili so tudi sodelovanje z zdravnikom infektologom, ki bo dnevno spremljal stanovalce. Odzvali so se že tudi drugi zdravstveni zavodi, ki bodo s kadrovskimi in drugimi viri pomagali pri oskrbi starejših.

Šmarska občina je sicer eno od žarišč okužbe s koronavirusom v državi z najmanj 41 okuženimi. Kot pa je v več primerih povedal Šmarski župan, teh okuženih in potencialno okuženih je bistveno več. še hujše je,  da se ti  ki niti zase ne vedo kaj nosijo in komu nesejo virus in  pravzaprav okužbo naslednjemu,  ki bo »prevzel« nase vlogo prenašalca. Tega učinka se moramo najbolj bati.

In kako so na to pripravljeni v Celjski splošni bolnišnici  glede na to  da dejansko pokriva celotno območje od Solčave pa do Bistrce ob Sotli?

Z včerajšnjim dnem, s soboto so se odločili, da glede na podatke, ki so jih dobili iz UKC  Maribor in Ljubljane, so se odločili da SB Celje začela paciente sprejemati sama, za navadno oskrbo in za intenzivno oskrbo pacientov okuženimi z COVID 19. Bolnišnica je po besedah mag. Franca Vindišarja, strokovnega vodjo, pripravljena, da bi že z soboto  imeli dve enoti COVID intenziva, ta del je že pripravljen in sprejme že takoj 11 pacientov, prav tako je pripravljen tudi  oddelek COVID  1, kjer lahko namestijo 40  bolnikov.

Glede na ekspanzijo bolezni  pa pripravljajo še dva oddelka COVID 2 in  3. To pomeni, da bodo vse skupaj v bolnišnici imeli za navadno bolnišnično zdravljene pacientov z koronavirusom 140 ležišč ter 36, celo 39 ležišč na intenzivnem zdravljenju. Da pa bi vse to potekalo po standardih zdravljenja, bi v SB Celje potrebovali še nekaj opreme, tudi  zato, ker jo imajo premalo, pa še del te opreme obvezno rabijo tudi pri ostalih  bolnikih. Tukaj gre predvsem za respiratorje. Del bi že takoj vzeli, ostalo pa, če bo vse posreči pričakujejo do konca meseca. Te dni so na Celjskem začeli testirati tudi na mikrobiološkem oddelku znotraj bolnišnice. Odvzemov  brisov, kot pravijo, je bilo do 150 na dan. Postopek pa vse eno od trenutka odvzema do rezultata traja 4-6 ur, kar pomeni da jih ne morejo narediti  dnevno več kot 150 izvidov. V času čakanja na izvid se  pacient obravnava kot da je okužen.

Zaskrbljujoče je to, kot pravi Vindišar, glede na zadnje številke, da kriza niti zdaleč ni za nami. Najhujše nas šele čaka. Kriza je pred nami. Hudo je tudi to da imamo na območju,  ki ga bolnišnica pokriva eno največjih žarišč Šmarje, ki ga nekateri imenujejo kar Slovenski »Wuhan«. Predpostavka je, da je tam več sto okuženih. Kot je znano to, da zboli 20 % prebivalstva, od tega 5 odstotkov od teh ima intenzivno zdravljenje 15 % navadno bolnišnično obravnavo od obolelih z COVID 19, kaže na to, da je to stanje že sedaj kritično. Pa je govora samo o enem žarišču. Kje pa so ostala okolja?

 

Angažma  strokovnega osebja  bo še večji in v naslednjih tednih bodo čas počitka in regeneracije morali preživeti kar v bolnišnici za kar so že poskrbeli in uredili namestitev  znotraj bolnišnice. Kar  pa je najbolj pomembno  v danih okoliščinah, da to mora delovati. Bolnišnični poveljniški štab naj bi imel to vlogo v katerem so  vključeni vsi najodgovornejši iz stroke ter poslovna direktorica bolnišnice.

Na pomoč so domu v Šmarju pri Jelšah priskočili tudi v podjetju Jagros. Trgovine Jager so včeraj v nekaj urah uspele priskrbeti zadostno količino plastičnega pribora in posode za postrežbo hrane in pijače obolelim stanovalcem v domu. Pribor in posodo so jim dostavili že včeraj zvečer.

“Zelo hitra odzivnost, za kar se podjetju Jagros tudi javno zahvaljujemo. Skupaj zmoremo več”, so še dodali v Domu starejših Šmarje pri Jelšah.

Da bi le šlo z čim manj negativnih posledic kako za obolele  tako tudi za celotno družbo. Znanja imamo, stroka je na ravni da se lahko zanesemo nanjo, da bo le čimprej konec.

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč