Nekategorizirano

Korona COVID 19 med Jonskim in Črnim morjem

Albanske oblasti so z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa uvedle policijsko uro od  19. marca naprej. Gibanje na prostem bo možno samo šest ur na dan, poroča albanska tiskovna agencija. Ljudje so lahko zunaj samo med 6. – 10. uro in 16. ter 18. uro.

In kako je danes pet dni potem?

Do danes zvečer  je v Albaniji potrjenih  104 oseb okuženih z COVID 19, zadnja, tretja  smrtna žrtev, je 71 letni moški. Število obolelih se rapidno povečuje. Kot navaja v eni svoji objavi na FB, Albanski predsednik vlade Edi Rama,  »najslabše je, da se  osmešimo kot narod, nacija zaradi nespoštovanje reda in omejitev v vojni, za katero je največja žrtev ostati doma. Verjemite ,da nas je sedaj lahko sram neodgovornega ravnanja nekaterih naših rojakov. Še bolj nas  bo sram pred zanamci, ko ne bomo znali razložiti zakaj smo izgubili toliko ljudi«


Kot je sam rekel: “Prosim vse bogove, v katere verjamejo njegovi rojaki, da molijo za to, da se čim več državljanov, njihovih svojcev držijo zapovedi in naj ne bodo sestavni del idiotskih statistik ne spoštovalcev  zapovedanega reda za čas trajanja prepovedi in policijske ure.”

Kako je pri njihovi vzhodi sosedi Severni Makedoniji?

Do danes 24 marca do 18 ure imajo registriranih 148 pozitivnih na virus COVID 19, eno ozdravljeno osebo in dva preminula za posledicami virusa. Najmlajši pacient je dveletni otrok. V zadnjih 24 urah imajo še 12 novih okuženih. Od tega je še vedno največ kot do sedaj v dveh žariščih Skopje in Debar in še nekaj zahodno makedonskih mest, z izjemo  mesta Štip z osmimi obolelimi, ki je v vzhodni Makedoniji. Od tridesetih hospitaliziranih jih šest v težjem ali kritičnem stanju V Makedoniji se stopnjuje stanje glede policijske ure ki je nastopila že v nedeljo zvečer in j bilo predvidena prepoved gibanja med 21 in 6 uro , ki je popravljena samo do 5 ure zjutraj, poostreno pa je za mladoletne in velja od 21 zvečer do 12 ure.

Skupno, in razveseljivo, v kolikor je to lahko v danih razmerah,  da sta  danes Makedonija in Albanija  dobili obvestilo-potrdilo o  odločitvi s strani EU za začetek pristopnih pogajanj za vstop v Evropsko unijo. Strinjajo se da se to začne z obema kandidatkama, brez konkretno navedenega datuma. Kot navajajo nekje v nekaterih medijev, škoda da so zaprta letališča, in vsaj za makedonske oblasti, sicer bi že bili na poti v Bruselj če ne zaradi česa drugega, vsaj zaradi  državniškega »selfija« za ovekovečenje doseženega političnega uspeha.  Bodo ko bo primeren čas, zdaj zagotovo ni čas za slavje še manj za politično poantiranje ali dvig   kotacije na političnih borzah

Kako se s tem spopada Bolgarija?

Potrjenih 218 okuženih od koronavirusa,  16 novih od včeraj na danes, trije preminuli, so sporočili iz Nacionalnega štaba za boj proti COVID 19.  Sočasno se izvajajo testiranja in bojazen je da bo to število naraščalo, kar je izzvalo spor med glavnim nacionalnim štabom in centrom za hitro testiranje in hitrega pridobivanja rezultatov. Ni nobenega v državi, kot pravi gen. Mutafčijski, vodja nacionalnega štaba,  da bi garantiral zanesljivost teh hitrih testov, zato ostajamo pri testiranju po do sedaj zastavljeni metodologiji. Od danes je tudi v veljavi zakon o izrednem stanju v državi, ki pa se izvaja od 13 marca. S tem se pojavljajo in so se pojavile omejitve na prenekaterem področju kot so ekonomija, pravo,  človekove svoboščine. Tako kot je praksa  pri omejitvah tudi tukaj se pojavljajo subjekti ki hočejo zaobiti ukrepe ki so v veljavi. Ne delajo dobro zase  in  tudi  ne za preostale državljane.  Samo z upoštevanjem reda in zapovedi oziroma prepovedi in omejitve, ki jih predpisuje krizna zakonodaja lahko pridemo ven z čim nanj škode  za vse, je dejal Predsednik bolgarske vlade Boyko Borisov. Po njihovem bi iz tega stanja prišli ven čez dobre tri tedne. Ali je to preveč  optimistično ali ne je uganka kako za državljane pa verjetno tudi za vse vključene.

Skupno je vsem trem da delujejo v okoliščinah izrednih stanj  in omejitvah gibanja bolj  rigorozno kot kje drugje. Da bo le rezultat dober z čim manj žrtvami!

Mogoče vam bo všeč