Nekategorizirano

Konflikt v Zakavkazju: Iran je sestrelil azerbajdžanskega lovca

Predstavnik vojske Irana meni da se ne bodo  ozirali na to kdo  ogroža  njihov  zračni prostor in  kopensko mejo

Iranski sistem zračne obrambe (AA) je sestrelil azerbajdžanskega lovca, ki je kršil zračne meje države, poroča Avia.pro s sklicevanjem na zaupne vire. Hkrati je sogovornik publikacije poudaril, da so iranske oblasti “opozorile Ilhama Aliyeva, smo izvedeli pri  RIA novosti, ki so povzeli novico zaupnega vira. 

V članku je bilo zapisano, da je bilo vojaško letalo, ki je letelo v iranski zračni prostor, napadeno brez opozorila. Lovec  je padel na ozemlju države Iran. Usoda posadke še ni znana.

“Aliyeva smo opozorili, da bo imel  težave, če bo ignoriral Iran,” je položaj komentiral vir.

Po njegovem mnenju je neresno stališče azerbajdžanskega predsednika privedlo do tega, da ima njegova vojska zdaj “eno letalo manj”.

Hkrati novinarji sami priznavajo, da se dejansko gre  za azerbejdžanskega  helikopterja, bi ga naj  vojska N. Karabaha   sestrelila prejšnji večer in da  je padel na ozemlje Irana, čeprav  so pri  ministrstvo za obrambo nepriznane republike Nagorni  Karabah poročali o strmoglavljenju bojnega letala.

Zakaj je  Iran sestreli azerbejdžansko letalo, lovec, ki je muslimanska dežela. Ja,  Iran v tem konfliktu,  ki je krščanski in na drugi strani muslimanski se ne vmešava  ker je na nek način zaveznik Rusije in nasprotnik Turčije, kot sila ki hoče prevladati v muslimanskem sunitskem svetu in območji ki so njihovi »sobratje« . Iran,  ki  v delu med obema Kavkazoma, Velikim in Malim Kavkazom,  nima neko  etnično skupino, manjšino, ki je šiitske orientacije, in indirektno interesa ki bi ga vneto zagovarjal. Zato je brez pardoniranja »sklatil« lovca azerbejdžanske vojske, ki je imel namen ob ponovni vrnitvi iz »napačnega« zračnega prostora odvreči tovor nad prestolnico Nagornega Karabaha, Stepanakertom.

Pozivi ki so bili poslani s strani Armenije in trojke iz Minska, nimajo učinka zato ker se Ilham Alijev  še ni uskladil do konca z »producentom« in spodbujevalcem tega konflikta,  Recepom  Tayyipom  Erdoganm.

V času ko armenska stran in vodstvo  in vojska nepriznane republike Nagorni  Karabakh čakajo na potrditev in privolitev druge strani na pregovore, se je danes zjutraj na Stepanakertom  vsulo najmanj 20 eksplozij povzročene od raket srednjega dometa,ki so bile izstreljene iz Azerbejdžana.

»Obetavno« ni kaj, posebej za mir v regiji. Ali se bo umirilo glede intenzitete bojnih dogajanj in se bodo  dogajanja preselila za pogajalsko mizo lahko pričakujemo.

Preveč ali premalo bomo zvedeli  v naslednjih nekaj dneh.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč