Nekategorizirano

Slovenski EU poslanci, Slovenci in Čehi ter drugi Evropejci so prejeli opravičilo češkega EU poslanca Alexandra Vondre

Bruselj, 5. oktober 2020 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je danes prejel iskreno opravičilo češkega evropskega poslanca Alexandra Vondre, ki ga naslavlja tudi na vse evropske poslance iz Slovenije, ki so mu konec minulega tedna družno napisali protestno pismo v zvezi z njegovim za vse Slovenke in Slovence žaljivim tvitom po nogometni tekmi Slavia Praga – FC Midjytland. G. Vondra se je v pismu, ki je v prevodu v slovenski jezik podan v nadaljevanju, opravičil vsem ljudem v Sloveniji, pa tudi na Češkem in ljudem drugod v EU ter zatrdil, da prepričanja, ki so jih v protestnem pismu izrazili vsi slovenski evroposlanci, da v naši skupni Evropski uniji ne sme biti prostora za vojne, šovinizem in sovraštvo, deli v celoti in brezpogojno.

Bogovič se je Vondri že zahvalil za odgovor in opravičilo z besedami: »Tudi sam sem velik ljubitelj nogometa in popolnoma razumem, kako nas lahko čustva občasno preplavijo med tekmo ali po njej. Zdaj mi je odleglo, ko sem prebral, da je to veljalo tudi za vas, ko ste objavili ta sramotni tvit. Na žalost pa je na spletu še vedno prisoten in še naprej pridobiva podporo. Trenutno je 583 ljudi, ki menijo, da so bili vaši nesramni komentarji proti Slovencem dobra ideja. Hvaležen bi bil, če bi lahko tvit izbrisali, prosim. Poleg te tehnične zadeve pa sprejemam vaše prijazno opravičilo in se veselim ponovnega sodelovanja z vami«.

Odgovor evropskega poslanca Alexandra Vondre iz Češke vsem osmim slovenskim evropskim poslancem (slovenski prevod):

Spoštovani gospod Bogovič, spoštovani slovenski poslanci v našem parlamentu,

najprej mi dovolite, da se iskreno opravičim za komentar na Twitterju, ki sem ga objavil takoj po koncu nogometne tekme Slavia Praga – FC Midjytland. Z vso iskrenostjo mi je žal, da nisem mogel ločiti čustev predanega ljubitelja nogometa od racionalnega in odgovornega javnega uslužbenca ter politika, ki drugače skrbi za mirno in prijateljsko sodelovanje med vsemi narodi v Evropski uniji. Upam, da je to evidentno tako v moji poklicni kot osebni karieri.

Naj poskusim razjasniti umanjkanje moje premišljene presoje in kaj sem se iz tega naučil.

Kot ste pravilno navedli v vašem pismu, se vsi potegujemo za pokale in čast v športu in ko izgubimo, se vseeno pozdravimo s stiskom roke. Tako pač mora biti. Na žalost mi način vodenja tekme, skupaj z vsemi neprimernimi kretnjami in posmehovanjem, ki jo je vodil nogometni sodnik Damir Skomina, po sami tekmi ni dovolil, da bi se počutil tako. Nogometaši Slavie Praga so z mešanico ogorčenja in solz v očeh zapustili nogometno igrišče. Do danes mi je bilo težko pogoltniti to hudo krivico.

Drugič, jasno trdim, da niti to čustvo ne upravičuje ali opravičuje mojega čustvenega izbruha. Načelo kolektivne krivde je zame povsem zaničljivo, tako kot so bile nesramne in nevljudne tudi besede, ki sem jih uporabil. Žal mi je za to, kar se je zgodilo in se opravičujem vsem ljudem, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v svoji domovini, na Češkem in drugod po Evropi.

Slovenija je čudovita država, ki ima naravno sorodnost s Češko. Veliko mojih sodržavljanov vsako leto potuje tja. Kot pravilno poudarjate, si v Evropski uniji skupaj in vztrajno prizadevamo, da na naši celini ne bo prostora za vojne, šovinizem in sovraštvo. Zagotavljam vam, da ta prepričanja delim v celoti in brezpogojno.

Lep pozdrav,

Alexandr Vondra

Mogoče vam bo všeč