Nekategorizirano

Končno! Po dveh desetletjih načrtovanj se začenja gradnja daljnovoda Cirkovce–Pince

Eles je s slovesnostjo v Kidričevem tudi uradno začel gradnjo 2 x 400-kilovoltnega daljnovoda Cirkovce–Pince. Zbranim je spregovoril predsednik vlade Janez Janša, na delovnem kosilu ob robu dogodka pa se mu je pridružil tudi madžarski premier Viktor Orban. Na odprtju začetka gradnje je bil prisoten tudi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman.

Načrtovani prenosni daljnovod, ki predstavlja del povezave med vsemi tremi državami, je ena glavnih prioritet slovenske vlade pri razvoju energetske infrastrukture. Z njim bodo vzpostavili prvo čezmejno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske, povečali zanesljivost delovanja sistema, prenosnega omrežja in uvozne prenosne zmogljivosti ter izboljšali zanesljivost napajanja odjema ob nepredvidenih dogodkih ali obratovalnih težavah v Sloveniji.

Začetek največje investicije v infrastrukturo prenosnega omrežja v zgodovini Elesa je bil pričakovan skoraj dve desetletji, a se je zapletalo pri dolgotrajnih prostorskih postopkih. Kot je za povedal direktor družbe Aleksander Mervar, je letos pred začetkom gradnje 80-kilometrskega daljnovoda nastala še trimesečna zamuda zaradi epidemije covida-19. 

Projekt je vreden nekaj več kot 130 milijonov evrov, od tega je približno 50 milijonov evropskih sredstev, saj gre za interesni projekt več držav.

Po dobrih dveh desetletjih načrtovanj se tako gradnja začenja, potem ko je agencija za energijo izdala odločbo o financiranju daljnovoda, rešen pa je tudi zaplet zaradi trase pri Hotizi, kjer daljnovod prečka hrvaško katastrsko ozemlje. Eles je junija s hrvaškim Dalekovodom podpisal tudi pogodbo o sodelovanju pri projektu.

Predsednik vlade Janez Janša je ob začetku izvajanja dve desetletji načrtovane gradnje daljnovoda opomnil, da je priprava projekta trajala kar desetkrat dlje, kot bo trajala sama gradnja, ki naj bi bila po načrtih Elesa zaključena do leta 2022. Vklop v mednarodno povezavo pri Elesu sicer pričakujejo do konca naslednjega leta, do leta 2022 pa bodo zaključili še okoljsko urejanje.

“Žal imamo v Sloveniji velikanske težave s hitrostjo razvojnih projektov in njihovega umeščanja v prostor, ne toliko s samo gradnjo, pač pa nasploh z birokratsko navlako. Prav ta primer nam mora biti dodatna spodbuda za to, da se nikoli več ne bo zgodilo, da bi neki postopki trajali 20 let, preden začnemo graditi,” je dejal Janša.

Slovenski premier je poudaril, da je daljnovod izjemnega pomena, saj kljub dejstvu, da električno energijo v sedanjih časih jemljemo kot nekaj samoumevnega, ta tudi v 21. stoletju ključno vpliva na obstoj civilizacije. Tako kot zdravje začnemo ceniti, ko zbolimo, tudi tega, kaj pomeni elektrika, se običajno zavemo šele takrat, ko je ni, je dejal predsednik vlade in spomnil, da na srečo redukcij iz časov njegove mladosti ne poznamo več.

Kot je dejal, projekt ni pomemben le za Slovenijo, pač pa za širšo regijo, zato se je zahvalil vsem v tistih madžarskih in hrvaških institucijah, ki so prispevali k temu, da je danes končno prišlo do začetka gradnje. Ob tem je spomnil tudi na izredno dobro sodelovanje vseh treh držav v spomladanskem delu pandemije, ko širše povezave niso najbolje delovale in si se lahko zanesel predvsem nase in na svoje sosede.

Orban je današnjemu dogodku pripisal celo zgodovinski pomen, ne le zaradi energetskega povezovanja, pač pa zaradi pomembnega trenutka med državama. Srednja Evropa po njegovem postaja pomembna, center razvoja pa se premika proti vzhodu. “EU ni zgolj nemško-francoska stvar, pač pa tudi povezave med temi državami, ki vse bolj pridobivajo vrednost in zato postajajo prizorišče geopolitičnih iger in interesov velikih,” je dejal Orban.

S slovesnostjo v Kidričevem, se je tako  uradno začela gradnja 2 x 400-kilovoltnega daljnovoda Cirkovce–Pince.

 

Mogoče vam bo všeč