Nekategorizirano

Tihanovskaya Lukashenku postavila ultimat

Če zahteve ne bodo izpolnjene do 25. oktobra, bo opozicija  objavila  splošno stavko

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovskaya je postavila tri pogoje za izhod države iz krize: Aleksander Lukashenko mora objaviti datum svojega odhoda s predsedniškega mesta,  ustaviti represijo nad  protestniki in izpusti  vse politične zapornike. 

Tihanovskaya je dejala, da se v državi dogaja državni teror. Opozicija je že večkrat izjavila, da je pripravljena na dialog, “toda pogovor za rešetkami ni dialog, Lukashenko ubija svojo prihodnost in  poskuša potegniti za seboj celotno  belorusko ljudstvo”. Diktatorji to znajo, posebej če je treba uničiti svoj narod.

Če zahteve ne bodo izpolnjene do 25. oktobra, bo opozicija zahtevala splošno stavko. “Dva meseca politične krize, nasilja in brezpravja sta minila in dovolj nam je. Vseljudski ultimat bo objavljen  25. oktobra. Režim ima 13 dni časa, da izpolni tri obvezne zahteve: Lukashenko mora odstopiti, ulično nasilje se mora popolnoma ustaviti, vsi politični zaporniki morajo biti izpuščeni, “je dejala Tihanovskaja v izjavi, objavljeni na njenem računu Telegram.

 Če oblasti zavrnejo podane  ultimativne zahteve  in  ne  popustijo, bo celotna država mirno stopila na ulice z “ultimatom ljudstva”, je opozorila Tihanovskaja.  Stavka  bo vsedržavna v vseh  podjetij, in  se bo začela 26. oktobra, vse ceste bodo blokirane, kar bo po njenih besedah ​​povzročilo upad ali celo ustavitve prodaje v vseh  državnih  trgovskih podjetjih. Sicer pa po objavljeni  novici da bo oblast in njeni represivni organi uporabili orožje z pravim strelivom in resničnimi naboji, drugo kot skrajni sredstvo kot je ultimat  ni več na razpolago

 Ta čas bo opozicija počela to kar je do sedaj. “Za pripravo imamo 13 dni časa, v vsem tem času pa bodo Belorusi nadaljevali s svojim mirnim in vztrajnim protestom,” pravijo v opoziciji.

Tikhanovskaya  kot nekdanja predsedniška kandidatka ne želi da jo imajo za političarko ampak kvečjemu za osebo,  ki  za Beloruse predstavlja simbol svobode  in primer boja beloruskega naroda  zoper dolgoletno diktaturo  Aleksandra Lukashenka.  Da bi vse to pripravljala in vlekla prave poteze pri organiziranju upora in množičnih demonstracij je zelo kmalu se počutila ogroženo in v smrtni nevarnosti za to ji je uspelo se umakniti v sosednjo Litvo.

Ali bo Lukashenko izkazal spoštovanje do lastnega naroda ali pa bo želel ohraniti svojo oblast tudi za ceno žrtev  med Belorusi, bomo videli kmalu.
25.  oktober  bo kmalu!

Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč