Foto ŠCC-
šolstvo in znanje

Končno : »Edini poklicni program Frizer končno dobiva nadaljevanje. Dodatna spodbuda za napredek«

Strokovnjaki so spisali nov program Frizerski tehnik, ki bo dijakom triletnega programa Frizer končno omogočil pridobitev srednješolske izobrazbe. Program je nastal zaradi vse večjih potreb na trgu po izobraženem kadru, s tem pa bodo dijaki frizerji lahko pridobili 5. stopnjo izobrazbe z nazivom Frizerski tehnik. Tak program nujno potrebujejo tudi mladi v Celju, so prepričani na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko ŠC Celje.

Zahteve po strokovnosti kadra so vedno večje, frizerji morajo znati celovito pristopati k dejavnosti, od pogovora s stranko, poznavanja stroke, svetovanja, do sproščanja in nenazadnje izdelave vrhunske pričeske. »Frizer je bil do zdaj edini brez vertikale izobraževanja, brez možnosti napredovanja v svoji stroki. Motivirani dijaki so vpisovali druge smeri izobraževanja, čemur lahko rečemo »beg možganov iz stroke«. Z novim programom bomo ohranili potencial znotraj stroke, saj se bodo vanj lahko vpisali samo tisti, ki so bili uspešni v triletnem programu Frizer,« je povedal višji svetovalec za področje frizerstva Centra za poklicno izobraževanje Boris Klančnik.

Za Slovenijo napredna izdelava filmske in gledališke maske .V Sloveniji takega programa še ni, zato se nekateri frizerji sami udeležujejo priznanih delavnic v Franciji ali Angliji.

Ravnateljica Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko ŠC Celje Saša Silovšek: »Tak program je za Celje nujen, saj bodo sicer najboljši kadri odhajali drugam, s čimer izgublja lokalno okolje. Letos imamo vpisanih 229 frizerjev, ki bi z novim programom Frizer tehnik poleg sodobnih lasnih tretmajev dobili še poglobljena teoretična in praktična znanja o vodenju skupin, komuniciranju s strankami, trženju in celo izdelavi maske za film, gledališče.«

Ne le dobiček, v ospredju programa so vrednote pomoči in vračanja v lokalno okolje Na 36 srečanjih za pripravo poklicnih standardov in katalogov znanj je sodelovalo skoraj 20 delodajalcev in učiteljev vseh 6 šol v Sloveniji, ki program izvajajo, delodajalcev z dolgoletno željo po usposobljenem kadru in vizijo o učinkih. Ne le dobičkonosnih, ampak tudi na lokalno skupnost:

»Vse do Covid-19 situacije so naši hišniki, po predhodnem dogovoru z vodjo socialne službe Doma starejših občanov Vojnik, k nam vozili gospe, ki so si želele novo frizuro. Trajne, barvanje, navijanje, striženje las, vse to so dijaki v okviru prakse vadili na pravih modelih, ki so si želeli trendi frizur. Tako združujemo obvezno prakso dijakov na eni strani z dobro gesto in vračanjem v lokalno okolje na drugi strani,« je nujnost nadgradnje poudarila tudi Brigita Novačan, učiteljica strokovnih modulov v programu Frizer.

Foto ŠCC

O tem, katere šole bodo program lahko izvajale, bo resorno ministrstvo odločilo na podlagi lokalnih potreb, obstoječega kadra in prostorskih pogojev v začetku leta 2022.

Napredovanje frizerjev v izobrazbi ne bo le stvar posla, ampak mlade že zdaj vzgajamo v duhu vračanja lokalni skupnosti.  Njihovi potenciali  in ustvarjalnost so naravnane v pravo smer. Smer razvoja in pogledom v prihodnost.

Vane T. Costa

Vir v pomoč: ŠC Celje Foto: ŠCC

Mogoče vam bo všeč