Primož Trubar(Wikipedia)
Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijašolstvo in znanje

Današnji dan posvečen Primožu Trubarju, utemeljitelju knjižne slovenščine

Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva.

Primož Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

Celjska knjižnica(Foto: MOC/Andraž Purg)

Celje je branju prijazna občina. V Osrednji knjižnici Celje so nam povedali, da so v mesecu maju izposodili 39.730 knjig in 920 elektronskih knjig. Obiskalo jih je 14.280 obiskovalcev. V letošnjem letu je bil obisk višji le meseca marca, ko so imeli 15.160 obiskovalcev.

Branje med drugim  na Celjskem spodbujajo z ureditvijo Knjigobežnic, knjižnih izmenjevalnic na javno dostopnih mestih v vseh mestnih četrtih in krajevnih skupnostih.

Da bo le čim več častilcev in negovalcev slovenske besede. In da bo praznik več kot praznik, da knjiga, branje  in znanje postanejo, če že niso,  bistvena sestavina bitja in žitja slehernega slovensko razmišljajočega,  govorečega in čutečega prebivalca.

Vane T. Costa

Vir: vtc&moc

 

Mogoče vam bo všeč