Politična oporoka Zaeva zelo slaba za dediče- foto splet
BalkanIntervjuNekategorizirano

(Komentar)Makedonija po lokalnih volitvah(prvi krog)-Rdeči karton in nepopravljiva ter zaslužena klofuta za Zorana Zaeva in njegovo »socialistično« vlado

Bolečina je nepopisna. Klofuta ki peče, so in bi lahko  bili  naslovi v makedonskih medijih.  Eno je jasno. Državljani so novo politično realnost povedali  in pričarali  17. oktobra, potrdili pa jo bodo 31. oktobra.  Neizpodbitno. Krvavenja in malodušja ni možno skriti. Praktično je moč Zaeva in ekipe okoli njega totalno delegitimizirana, razvrednotena. Če bo bog dal bo kmalu  tudi   kriminalizirana.  Izgubili so v vseh velikih občinah. V Skopju so izgubili s 5:0(klasična politična klofuta), izgubili bodo tudi mesto Skopje. Svet prestolnice bo zagotovo v rokah  dosedanje opozicije. Tako vse to kaže, da mu vse dosedanje politike, torej dnevno politiziranje, obmetavanje z floskulami, ki ga je vsakodnevno izvajal, da bi zmedel javnost, ne prinašajo dobička, politične  učinke, če pa že pa bumerang učinke z skelečim efektom.

Že v prvem krogu  se v največjem delu države nasmiha absolutna  zmaga.  Podobno kaže  se bo zgodilo v drugem krogu. Tako sta 22 občin, največje občine, tako rekoč zmagala VMRO-DPMNE in koalicija za “obnovo Makedonije. To da je bila SDSM prisotna in vladajoča na lokalni ravni je prenekatero občin vrnila v politični srednji vek. Ker pa se slika iz lokalne sredine hitro reflektira na državno  pa je panika toliko večja.

Sama Vlada(ZAEV&CO) teh številk oziroma rezultatov ne bo sprejela, bo poiskala načine za njihovo relativizacijo.  Številke so torej indikator in teh stvari ne morete relativizirati. Vlada teh rezultatov ne sprejema in pojasnjuje, da tolikokrat gospod Zaev pravi, da so mu ljudje dali rumeni karton. Tretji-četrtič mu ljudje dajo rumeni karton, glej na eni tekmi dva rumena kartona. V športnem žargonu to pomeni avtomatična izključitev. V kolikor izključen to ne sprejme se ga suspendira. In to morajo makedonski državljani narediti. Poleg kartonov  in suspenza na političnem terenu ga morajo tudi sankcionirati. Drugače ne , tekma v kolikor bo udeležen tudi  v prihodnje bo neregularna in rezultati ne morejo biti validni.

Rdeči karton z dolgotrajnim suspenzivnim učinkom.

Rdeči karton  bo neizogibno potrjen  31. oktobra. Kar sledi po drugem krogu volitev, se vlada že zaveda, kaj jo čaka, in čaka na padec centralne vlade in prihod na oblast VMRO-DPMNE, ki sledi globokim spremembam, ki jih ljudje čakajo in iščejo.  Na lokalnem nivoju  mnenjski vodje(beri pretepači) že lovijo grešne duše , ki niso glasovali za njih. Ustrahujejo matere samohranilke, čakajo pred vaškimi trgovinami  in zadrugami in nagovarjajo z stiskom in zvijanjem rok. Dokler še lahko.

Z  prihodom  na oblast VMRO-DPMNE, na lokalni in zelo kmalu  tudi  državni prihaja odgovornost, vsi kriminalci iz SDSM in ostali prislinjeni “koritniki” z  kartotekami  bodo   morali odgovarjati pred zakonom.

Emisarji,  ki že harajo po državi se že dogovarjajo da začnejo uničevati se kar je sumljivo  ali bo v prihodnje napeljevalo na to.  Iz dovčerajšnjih zaveznikov, ki so jih seveda dobro  »žejni preko vode peljali« so dobili tudi zaradi očitnega zasuka javnega mnenja  v prid drugačnosti in brez madeža »Zaevizma«, so na obzorju nova, mnogo bolj sprejemljiva zavezništva. To so presodili sami volivci.

O sodbi glede izdaje nacionalne identitete  in prodaje za  politični drobiž pa bo sodba mnogo bolj boleča in dolgotrajna. Bojim se da bo po 31 oktobru tudi nov politični »migracijski« val proti kateri od njihovih sosednjih  držav.

Makedonija po zadnjem oktobrskem dnevu bo zelo  drugačna. Na prvi pogled morda ne, dolgoročno pa zagotovo.

Tokrat,  upam da ne z novimi napačnimi koraki, v napačno smer in ne vstran od njihovega bistva.

Vane T. Costa

foto-splet

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan