Dogodki in prireditveosveščanje potrošnikovSlovenijaV fokusu

Podražitve energije: Zveza potrošnikov Slovenije in 9 drugih organizacij civilne družbe pozivamo Vlado RS, naj ukrepa

Na Zvezi potrošnikov smo, skupaj z 9 nevladnimi in drugimi organizacijami civilne družbe, Vladi RS danes poslali poziv, naj se na napovedane podražitve energije odzove z različnimi ukrepi, ki bodo potrošnikom še naprej zagotavljali cenovno dostopno energijo.

Dvig cen električne energije in zemeljskega plina na veleprodajnih trgih v EU in napovedane podražitve energije za potrošnike namreč zahtevajo hiter in usklajen odziv.

Ukrepi, ki jih predlagamo, se nanašajo na regulacijo cen, ne glede na vrsto energenta. Podpisniki menimo, da je v tem trenutku ključno zagotoviti cenovno dostopno energijo potrošnikom in jih ne siliti v izbiro, ali plačati račun za energijo ali večerjo za družino.

Poleg ZPS smo se pod poziv podpisali še: Focus, društvo za sonaraven razvoj, Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), Zveza prijateljev mladine Moste-Polje (ZPM MP), Srebrna nit – združenje za dostojno starost, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Inštitut za zdravje in okolje ter Plan B za Slovenijo).

Ukrepi, ki jih predlagamo, so:

  • ukrep kontrole maloprodajnih cen energije za vsa gospodinjstva,
  • znižanje davčnih stopenj in trošarin na računih za energijo, kar bo potrošnikom omogočilo nižji račun za energijo,
  • prepoved odklopa iz energetskega omrežja ali daljinskega sistema ogrevanja za energetsko revna in ranljiva gospodinjstva ne glede na izpolnjevanje obstoječih pogojev za nujno oskrbo vsaj do konca kurilne sezone 2021/22,
  • naj se razširjena prepoved odklopa električne energije v času ogrevalne sezone uredi tudi v Zakonu o oskrbi z električno energijo, ki je v postopku sprejemanja,
  • naj se energetsko revnim in socialno šibkim gospodinjstvom dodeli nujna finančna sredstva (»energetski vavčer«) za plačilo povečanih stroškov za energijo, v višini najmanj 100 evrov,
  • socialna plačila energije najbolj ogroženim se lahko financirajo tudi s sredstvi iz evropskega sistema za trgovanje z emisijami (Podnebni sklad).

Špekulacije na mednarodnih energetskih trgih naj se ne odražajo na položnicah gospodinjstev.

podrazitve-energije-2

Ob tem ne smemo pozabiti, da podražitev energentov sproži nadaljnje podražitve v drugih panogah. Podražitve so na primer javno napovedali tudi predstavniki prehranske industrije in ob tem kot razlog navedli tudi dvig cen surovin ter energentov.

Ukrepe priporoča tudi Evropska komisija

Evropska komisija zaradi enormnih podražitev energije poziva države članice, naj takoj oziroma v čim krajšem času sprejmejo ukrepe za omilitev posledic dvigovanja cen energentov, ki jih bodo občutili vsi potrošniki, posebej boleče pa bodo za ranljive skupine.

ZPS-quote-podrazitve

Evropska komisija zagotavlja, da preskrba z energijo trenutno ni ogrožena.

Evropska komisija predvideva, da se bodo cenovna nihanja umirila aprila prihodnje leto.

V okviru obstoječih pravil Evropske unije imajo države članice že zdaj orodja za blažitev posledic cenovnih nihanj. Mednje sodijo ukrepi, ki jih predlagamo.

Preberite celotno besedilo poziva (PDF) >

vir: https://www.zps.si/mediji/izjave-za-javnost-2020/1124-izjave-za-javnost-2021/11121-podrazitve-energije-zps-in-9-drugih-organizacij-civilne-druzbe-pozivamo-vlado-rs-naj-ukrepa?fbclid=IwAR0kLExkHSoGeN7KghIGvVePej9v3ofVPZgEjpXC0C7LPEmVFi8neWwXHdY

 

Mogoče vam bo všeč