Janša, Peterle, Rupel(Foto: VSO)
kolumnaPolitikaSlovenijaV fokusu

Komentar: “Golobova leva falanga in neokomunistična vladna združba dela razklano državo. Posledice na vse do sedaj doseženo so lahko katastrofalne.”

Ne mine dan da ni novega in še bolj absurdnega pretresa v slovenski politiki in družbi.  Polno etatističnih trolov in volov v prokomunistični kočiji vadi drvenje navzdol. S tem potegne  vse česar se dotakne ali od nečesa spotakne. Vsak dan. In vsak naslednji. Kaj pa je pravzaprav to? Podiranje in radiranje doseženega, predvsem nekega državljanskega  znosnega sožitja. Ali je to tako daleč da voz naše družbe ne  zdrvi  dokončno v prepad. Izkušenj z zaviranjem nimajo.

Zavračanje slovenske zgodovine, temeljev slovenske države in zanikanje  žrtev totalitarnega režima, ki je za sabo pustil ne le na tisoče mrtvih, ampak tudi žalovanje svojcev umrlih, ki jih bo to preganjalo še za več naslednjih generacij. Ukinjanje Muzeja slovenske osamosvojitve in želja po vračanju kipov diktatorjev, povrhu vsega pa zdaj še zadnje sramotno dejanje Golobove vlade – ukinjanje nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, je po zapisu Janeza Janše napoved nove državljanske vojne.

Novinarska konferenca VSO(foto: VSO)

Režimska rehabilitacija komunističnih zločinov, celo na dopisni seji Vlade 16. maja na predvečer slovesnost v zvezi s tem pietetnim dejanjem, je ta Vlada sočasno načrtno izničuje izjemne spravne napore generacije, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila. Ukinitev spomina na žrtve zločinov, ki večinoma še vedno nimajo niti izdanih mrliških listov niti groba – ob hkratni rehabilitaciji in slavljenju množičnih morilcev – je zlovešča napoved aktualnega režima, da je pripravljen spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi,” je še zapisal Janez Janša.

Tudi sam nekdanji predsednik Republike, Borut Pahor, ne more razumeti in obžaluje to »rokovnjaško« potezo sedanje vlade, ki drvi s tem in še drugimi nepremišljenimi koraki v tako rekoč  novo moralno in mentalno krizo. Vse z enim namenom, rušiti in ne graditi,  skriti in ne razkriti, zamegljevati in ne razjasnjevati. Vlada počne vse kar je v nasprotju z vladanjem. Takšno vedenje je bolestno. Napoleon je bil eden. Vsak  naslednji mali »Napoleon« bo končal klavrno.  Evropa gre naprej, Slovenija vzvratno.  Vzvratno bodo šli  tudi vsi tisti, ki bodo pomotoma ali za nalašč povabljeni v protokolarni objekt Brdo ko bodo zagledali kip enega največjih morilcev v Evropi. Celo obstaja »grožnja« da bodo določeni eksponati iz vojaškega muzeja v Pivki da pridejo na svoja »prvotna«  mesta. Nekateri  eksponenti in »prototipi« levice  ter neokomunizma kot je M.T. Vatovec, govorijo o dnevu spomina kot »napaki«, da je to sploh bilo določeno kot spominski dan. Načrtno in vede, dodaja »sol« na odprto rano prenekatere slovenske družine, ki so izgubile nekoga v teh temnih in krvavih  ter nečloveških komunističnih let zločinov, umorov, likvidacij in iztrebljanja  pripadnikov lastnega  naroda.  Poblaznela družba nenarodnih in raznarodovalnih  osebkov, ki so lahko v sramoto državi Sloveniji.

Sramotenje Slovenije pred ostalo Evropo

Res v sramoto. O tem pričajo reakcije preostalega dela normalne Evrope. Tiste Evrope  v kateri spadamo. Te  dni  Bledu pri Kranju poteka zasedanje izvršilnega odbora in skupščine Mednarodne zveze sredinskih demokratov (IDC-CDI). Dogodka se udeležujejo predsedniki in nekdanji predsedniki vlad in držav. Izvršilni odbor je danes sprejel več deklaracij, ena pa se nanaša tudi na Slovenijo. Tuji državniki z žalostjo ugotavljajo, da se v Sloveniji spet obuja komunistična ikonografija in da se vladajoči posmehujejo žrtvam nekdanjega sistema.

Zasedanje izvršilnega odbora in skupščine Mednarodne zveze sredinskih demokratov -IDC-CDI(foto: STA)

Ob vseh barbarskih potezah, s katerimi po demokratični in civilizirani državi lomasti sprega Svobode, SD in Levice, je ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja zgolj še ena pričakovana instant gverilska akcija, ki tepta temeljne civilizacijske norme, ki se dotikajo pojmov pietete, pravice in resnice, na katerih mora trdno stati vsaka zrela državna entiteta, ki je spravljena s svojo zgodovino. Vlada po tekočem traku zapravlja priložnosti, da bi izvedla potrebne reforme in se osredotočila na prihodnost. Medtem ko bi lahko iskala skupne rešitve za naše težave, raje neti sovraštvo in razdor ter se zopet obrača k maščevanju, lažem, prikrivanju in ponovnemu potvarjanju preteklosti.

 

Ljudje božji ali je to zdravo, normalno, civilizirano, Evropsko?

Menim, da ne. To da je eno dodatno netilo poleg že več obstoječih, ni nič drugega kot napoved hude mentalne  civilizacijske krize na naših tleh, ki lahko prinese stanja, ki so nevarna za družbo v kateri so nekateri izpustili »rdečega« hudiča iz steklenice obvladljivosti.  Do kdaj se bo ljudstvo obvladovalo? Prav dolgo ne. Mali veliki diktator z priimkom leteče ptice se lahko poslovi kot politična naplavina.

Državljani si zaslužimo meščansko državo ponosnih  in svobodnih ter svobodomiselnih državljanov sedanjega časa z pogledom uprtim v boljši jutri. Z vsemi potrebnimi in dorečenimi zgodbami iz preteklosti z spravo med vsemi in  za vsa dejanja na katerekoli strani ali delu naše družbe.

Nujno, neizogibno, zdaj!

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:kolumna