Nekategorizirano

So se Demokrati z napovedjo impeachmenta proti Donaldu Trumpu ujeli v nastavljeno past?

Takoj po napovedi predsednice Predstavniškega doma Kongresa ZDA, Nancy Pelosi, da bo predlagala začetek preiskave in postopka za razrešitev presednika Trumpa (“Impeachment”), kar je slednji takoj poimenoval “lov na čarovnice,” so začela pospešeno pritekati denarna sredstva donatorjev za njegovo kampanjo za volitve 2020. V 24. urah se je teh sredstev nabralo v višini celih 13 milijonov dolarjev. Od tega je bilo za 5 milijonov dolarjev prispevkov na račun nakazil manjših zneskov podpornikov iz vseh zveznih držav.
S tem se je celotna vsota doslej zbranih sredstev za predvolilno kampanjo predsednika Trumpa povečala na 210 milijonov dolarjev, kar je več, kot so v enakem obdobju od začetka letošnejga leta doslej zbrali vsi kandidati Demokratov skupaj.

Obenem pa se je od napovedi začetka postopka za razrešitev presednika Trumpa povečal tudi dotok sredstev za kampanjo Josepha Bidena, vendar v precej manjšem znesku.

Zato se v ameriških medijih že tudi pojavljajo hipoteze in spekulacije, da so Republikanci in predsednik Trump namenoma nastavili past Demokratom, ki so se z napovedjo postopkov za razrešitev vanjo tudi ujeli.

To bi naj potrjevalo tudi dejstvo, da je Predsednik Trump na Twitterju objavil relevantni video posnetek, ki naj bi bil pripravljen že pred poldrugim mesecem, še bolj pa to tezo potrjuje izjava Trumpovega direktorja za komuniciranje  Tima Murtaugha za ABC News:”To smo imeli pripravljeno že več tednov, v primeru, če bi Demokrati bili tako neumni – in so tudi bili”.

Javna podpora Trumpu še vedno zelo visoka

V luči vsega dogajanja v zadnjih dneh pa je zanimivo, da ostaja podpora delu predsednika Trumpa visoka.

Tako je redna javnomnenjska raziskava agencije Rassmusen, objavljena v ponedeljek 23.9. 2019 pokazala, da opravljanje vloge predsednika Trumpa podpira kar 52% registriranih volivcev, kar je izenačeno z najvišjimi doseženimi vrednostmi doslej, medtem ko jih 46% ne podpira.

Raziskava iste agencije, objavljena 26.9. pa kaže na rahlo zmanjšanje podpore, in sicer na 49% ter na enak odstotek tistih, ki njegovega dela ne podpirajo.  

Podobno raziskavo je istega dne 26. septembra – objavila tudi “Caps/Harris Poll”, po kateri pa predsednika Trumpa podpira 46% vprašanih. Od teh ji 55% meni, da so “ZDA na pravi poti”, 37% pa, da niso (Ta raziskava je bil opravljena še pred napovedjo postopkov v Kongresu za razrešitev predsednika Trumpa).

Mogoče vam bo všeč