izobraževanjekolumnaSlovenijaŽivljenje

Kolumna Živeti delovno srečo – Srečne odločitve

Zadnjič sem naletela na en zanimiv podatek, da, po raziskavah sodeč, dnevno sprejmemo v povprečju kar neverjetnih 35.000 odločitev. Velika večina le teh spada v t.i. mikro odločanje, ki poteka na bolj nezavedni ravni in čemur bi lahko rekli naše življenje in delovanje na avto-pilotu. To so naše »rutinske« odločitve oz. navade, ki z nami živijo skozi dan – jutranje vstajanje, premik stola, zajtrk, oblačenje, odločanje o tem, kako se bomo odpravili na delo in kaj in kako bomo tam počeli, kaj bomo dali v usta za malico, koga poljubili, objeli, komu podarili nasmeh, ali bomo odprli dežnik, ko nas ulovi ploha, spili prepozno kavo, vzeli v roke knjigo ali pogledali TV serijo, šli spat in podobno.

Za veliko teh mikro odločitev sicer nimamo ravno občutka, da bistveno vplivajo na našo srečo ali kakovost naših življenj. Je pa prav nasprotno. Te odločitve in navade so tisto, kar naša življenja nekako drži pokonci. Namreč, kadar so te naše navade in s tem tudi odločitve, pozitivne in nam blizu, smo preprosto povedano srečnejši in močnejši tudi takrat, ko smo v življenju postavljeni pred tiste odločitve, za katere menimo, da pomenijo izstop iz naše cone udobja in da bodo zato dejansko imele velik vpliv na našo prihodnost. Na splošno nam »veliko« odločitev predstavljajo predvsem odločitve s področij, kot so družinske zadeve, samorazvoj, odnosi, izbor karierne poti, finančne odločitve, selitev… . In najpogosteje nas je prav teh odločitev najbolj strah oz. drugače povedano, strah nas je, da bomo v zvezi z določenim področjem svojega življenja sprejeli napačno odločitev in da bo zato naša prihodnost manj udobna in manj srečna.

vir fotografije: https://pixabay.com/photos/path-feet-shoes-road-surface-4610699/

Ne bom vam zdaj napisala, naj vas ne bo strah. Z občutki strahu v takih situacijah seveda ni nič narobe, pravzaprav je to najbolj normalno čustvo, s katerim se ljudje na »prelomnicah« srečujemo. In ne bom vam napisala, da ni napačnih odločitev. Seveda so in tudi to je popolnoma normalno in prav, ker nihče od nas ne vidi v prihodnost. Velike odločitve tudi niso vedno lahke. Pomembno pa je, da prihajajo iz srca in da se zavedamo, da je strah samo čustvo, ki pride in gre, ko sprejmemo odločitev in gremo po neki novi ali drugačni poti naprej. Skozi vsako izkušnjo se učimo in zrastemo. Za vse večne čase. Ne glede na to ali je v naši percepciji kasneje ta izkušnja pozitivna ali negativna. Zato je lahko vsaka odločitev srečna odločitev. Razen morda tiste, ko se odločiš za nič.

Temu pritrjuje tudi znanost. Po besedah Adriana R. Camillerija, psihologa in profesorja na UTS (University of Technology Sydney), ki je svoje raziskovalno delo posvetil prav tematiki vpliva odločitev na naša življenja, imajo velike odločitve močan vpliv na naše zadovoljstvo in srečo. Predvsem, če na srečo ne gledamo kot na hipno čustvo, ampak kot na miselno naravnanost. Njegova dognanja so pokazala, da so v večini ljudje po sprejetju velikih odločitev še vedno ali celo bolj zadovoljni s svojim življenjem, kot tisti, ki podobnih pomembnih odločitev ne sprejemajo.

To dejstvo pa gre pripisat temu, da z vsako odločitvijo, ki jo zavestno sprejmemo, prevzemamo tudi odgovornost za svoje življenje, kar nam da občutek moči in kontrole, zaradi česar se veča tudi naš občutek varnosti. Največje povečanje zadovoljstva z življenjem pa so zabeležili pri ljudeh, ki so kot veliko sprejeli odločitev spremeniti oz. izboljšali svojo življenjsko filozofijo, med katere lahko štejemo tudi odločitev o tem, da sreča kot miselna naravnanost postane način življenja. V top 5 tistih velikih odločitev, ki najbolj prispevajo k dvigu našega zadovoljstva z življenjem, pa so se uvrstile še odločitve o tem, da v svojih življenjih naredimo prostor za duhovno komponento, da se upokojimo, si ustvarimo lasten dom in pa, da se lotimo novega poslovnega izziva.

Zato dajmo biti pogumni, kljub strahovom in vrtiljakom v glavi. Odločajmo se zase in za metuljčke v trebuhu, da nam ne bo na kasnejša leta žal. Obžalovanje obeta tistega, kar nismo storili, je namreč eden izmed glavnih vzrokov za našo ne-srečnost. A o tem morda kdaj drugič.

Avtorica prispevka: Maja Lončar, ambasadorka delovne sreče, Paleta znanj

*******************************************************************************

Petra Božič Blagajac in Maja Lončar sva svetovalki za soustvarjanje pozitivnih organizacijskih kultur in prvi mednarodno certificirani managerki delovne sreče v Sloveniji. Programe nadgradnje organizacijskih kultur in izobraževanja izvajava na osnovi najinih več kot 20-letnih izkušenj s področja komuniciranja, upravljanja rasti in razvoja ljudi ter organizacij. Sva članici globalne mreže za delovno srečo Woohoo Unlimited in ustanoviteljici slovenske Akademije za managerje delovne sreče. Sva tudi so-ustvarjalki in govorki na Global Online Happiness at Work Summit, gostujoči predavateljici na DOBA Fakulteti, Fakulteti za komercialne in poslovne vede, na Culture Management Academy v Beogradu in poljski ter angleški Akademiji za managerje delovne sreče. Prav tako sva avtorici številnih strokovnih člankov.

V Paleti znanj verjamemo, da lahko samo podjetja, ki so usmerjena na človeka, trajnostno uspevajo, se razvijajo in rastejo ter da so posledično bolj produktivna in uspešnejša. Naše poslanstvo je, da dvigujemo zavedanje o pomenu in koristih delovne sreče ter soustvarjamo srečne in pozitivne organizacijske kulture. To dosegamo s tem, da usmerjeno in strateško podpiramo zaposlovalce in zaposlene pri ustvarjanju srečnih in spodbudnih delovnih okolij; s povezovanjem raznolikega znanja s področij managementa, upravljanja človeškega kapitala, komuniciranja, mentoriranja in izobraževanja na delavnicah, predavanjih in v celostnih programih nadgradnje organizacijske kulture.

Več o nas lahko izveste na naši spletni strani, na Facebook strani, LinkedIn ter Instagram profilu.

Kontakt:

e-naslov: [email protected]

 

 

Mogoče vam bo všeč