hranakulinarikamednarodni danSlovenijaTurizem

22. oktober – svetovni dan šampanjca

? PRAZNUJTE DAN PENINE ?

#ChampagneDay” ali mednarodni dan penine se je rodil leta 2009 na pobudo kalifornijskega blogerja in vinskega učitelja Chrisa Oggenfusa. Z leti se je vse več ljubiteljev vina po vsem svetu udeležilo dneva šampanjca, ki je postal univerzalni dogodek za ljubitelje šampanjca.

Šampanjec (francosko Champagne [ʃɑ̃paɲ]) je peneče vino. Veliko ljudi uporablja izraz šampanjec kot generični izraz za vsako peneče vino, vendar je v nekaterih državah nezakonito tako označevati izdelke, če ne prihajajo iz vinske regije Šampanje in so proizvedeni po pravilih označbe porekla. [1] Natančneje, v državah EU se lahko le peneče vino, ki prihaja iz francoske regije Šampanja, zakonito označi kot šampanjec. Kadar se uporablja zakonodaja EU, se ta alkoholna pijača proizvaja iz grozdja, gojenega v regiji Šampanja v Franciji, po pravilih, ki med drugim zahtevajo sekundarno fermentacijo vina v steklenici za ustvarjanje karbonizacije, posebne vinogradniške prakse, pridobivanje grozdja izključno iz posebnih parcel v Šampanji in po posebnem načinu, ki je značilen za regijo.

Vinogradi v vinski regiji Šampanji v Franciji

Predvsem se pri pridelavi skoraj vsega šampanjca uporablja grozdje modri pinotpinot meunier in chardonnay, v manjših količinah pa tudi beli pinotsivi pinotarbane in petit meslier. Zakon o označevanju šampanjca dovoljuje, da se pri pridelavi šampanjca uporablja samo grozdje, pridelano v skladu s pravili o označevanju, na posebej določenih parcelah znotraj označbe.

Šampanjec je postal povezan s kraljevo družino v 17., 18. in 19. stoletju. Vodilni proizvajalci so si prizadevali, da bi svoje šampanjce s plemstvom in kralji povezali z oglaševanjem in pakiranjem, kar je privedlo do priljubljenosti med nastajajočim srednjim razredom. Najbolj prestižne šampanjske kleti so v mestih Reims in Épernay


Skupaj se razveselimo zadovoljnega izdiha, ko zamašek zapusti grlo steklenice, skupaj častimo verižice mehurčkov, ki se vijejo v kozarcu in mu dajejo življenje, skupaj uživajmo v plesu opojne pijače, ko ta doseže naša usta in brbončice. ✨

Najprej bodo 22. oktobra po vsem svetu veselo pokali zamaški, saj svoj dan slavi najbolj znano peneče vino – ŠAMPANJEC. ?

mib

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana