izobraževanjeSlovenijaV fokusuŽivljenje

kolumna Živeti delovno srečo – Ljudje si zapomnijo, kako so se počutili ob tebi

Ljudje si zapomnijo, kako so se počutili ob tebi

Managerki delovne sreče sva srečno in pogumno zakorakali v september, ki je, tako kot že nekaj let, poln dogajanja. Tudi in predvsem zato, ker med 20. in 26. septembrom praznujemo Mednarodni teden delovne sreče. Ker se zavedava, kako pomembno je, da se ljudje pri delu dobro počutimo, saj mu namenimo kar dobrih 13 let našega življenja, se vedno znova odločiva, da tedensko iniciativo razširiva vsaj na mesec. Ampak običajno se rodi toliko idej, da jih kar uresničujeva in delovna sreča se širi ter postaja način življenja. Tako že od 1. septembra z anketo zbirava odgovore na vprašanja o tem, kako dobri so naši dnevi pri delu (vljudno vabljeni, da nanjo odgovorite tudi vi*).

Tokrat je september še prav poseben. Včeraj sva namreč, po 548 dnevih, ponovno izvedli delavnico v živo. Takšno druženje ima svoj poseben čar, saj pomeni izmenjavo energije, ki je ne dobiš na nobenem spletnem srečanju, pa čeprav sva bili nad njihovo izvedbo izjemno navdušeni in presenečeni.

*vir fotografije: zasebni arhiv

Druženje v živo pa je, kljub maskam in ostalim ukrepom, ki smo se jih držali, da smo hkrati tudi skrbeli drug za drugega, poglavje zase. Ko ti udeleženec »ponudi cel paket«, ko njegova govorica telesa pove več in včasih govori tudi drugače kot izrečene ali zapisane besede, ko začutiš, da se pozornost usmerja drugam in jo lahko takoj povabiš nazaj. Ko se pogovarjajo v skupinah, skupaj iščejo rešitve za izzive, s katerimi so soočeni. In ko že od daleč vidiš, da skupina potrebuje spodbudo, čeprav ti tega niso povedali in pohitiš do njih, se pogovarjaš z njimi ter jih pripelješ izven njihove škatlice. In ko skupaj gradite novo prihodnost. In predvsem, ko ne veš točno, kam te bo popeljalo nadaljevanje delavnice; veš samo, da bo potrebno aktivirati celotno znanje, ki ga nosiš v sebi ter poiskati prav tisti poseben košček, ki bo za udeležence pomenil piko na i.

Vsaka delavnica, pa naj bo tista na spletu ali v živo, motivacijska, izobraževalna ali transformacijska, je za naju čisto posebna izkušnja. Kar nekako se potopiva v ekipo, za katero jo pripravljava, jih poskušava začutiti, čim bolje spoznati in seveda poiskati tiste načine, s katerimi se bodo največ naučili in najbolj zrasli. Najino delo je dolgotrajne narave, skupaj gradimo dolgoročne rezultate. Ampak nasmeh na obrazih, hvala ob koncu, klic čez nekaj dni, ki pove, da je doživel »aha trenutek«, ali pa objem, ker smo bili za nekoga na pravem mestu ob pravem času…to pa še kako šteje na našem srečnem potovanju. Res je tako, kot pravi Maya Angelou: »Ljudje bodo pozabili, kaj si rekel; ljudje bodo pozabili, kaj si storil, ampak nikoli ne bodo pozabili, kako so se ob tebi počutili.«

*vir fotografije: Pexels

Želiva si, da bi bilo srečanj, na katerih spoznavamo delovno srečo kot način življenja, na katerih gradimo pozitivne odnose v ekipah in razvijamo pozitivne vodje, čim več. Ker koristi, ki jih takšen način dela in razmišljanja prinaša, je res veliko. Srečni zaposleni so bolj uspešni, zavzeti, ustvarjalni, inovativni, produktivni, so bolj prilagodljivi in odporni, boljše komunicirajo in sodelujejo z drugimi, sprejemajo boljše odločitve, so boljši vodje, bolje pripravljeni na krizo, manj so pod stresom, bolj so pripravljeni pomagati, so potrpežljivi in nenazadnje bolj zdravi, če naštejeva samo nekaj prednosti.

Pa še nekaj o včerajšnji delavnici. Ekipa, s katero delava že skoraj pet let se je, ob negotovih razmerah v gospodarstvu in družbi, soočala še s številnimi internimi izzivi. In vse, bolj ali manj, uspešno prestala. Sedaj pa so ugotovili, da si želijo na nov nivo, na novo izhodiščno točko pozitivne organizacijske kulture in dobrega počutja zaposlenih, kjer bo njihovo delovno življenje še boljše. In po zavzetosti, ki so jo pokazali včeraj, je to bolj ali manj njihova naravna pot. Seveda pa bo treba na njej vztrajati, se včasih brcniti v »tazadnjo«, si stati ob strani, se spodbujati in skupaj bodo zmogli premikati gore. Kot je enkrat rekel eden izmed njih: »Smo podjetje, kjer smo ljudje, od katerih nihče vsega ne ve. Skupaj nas je skoraj dovolj, da rešimo vsak problem.«

*Povezava na anketo Kako dobri so naši dnevi pri delu? https://www.1ka.si/DelovnaSreca2021

 

Avtorica prispevka: Petra Božič Blagajac, ambasadorka delovne sreče, Paleta znanj

*******************************************************************************

Petra Božič Blagajac in Maja Lončar sva svetovalki za soustvarjanje pozitivnih organizacijskih kultur in prvi mednarodno certificirani managerki delovne sreče v Sloveniji. Programe nadgradnje organizacijskih kultur in izobraževanja izvajava na osnovi najinih več kot 20-letnih izkušenj s področja komuniciranja, upravljanja rasti in razvoja ljudi ter organizacij. Sva članici globalne mreže za delovno srečo Woohoo Unlimited in ustanoviteljici slovenske Akademije za managerje delovne sreče. Sva tudi so-ustvarjalki in govorki na Global Online Happiness at Work Summit, gostujoči predavateljici na DOBA Fakulteti, Fakulteti za komercialne in poslovne vede, na Culture Management Academy v Beogradu in poljski ter mednarodni Akademiji za managerje delovne sreče. Prav tako sva avtorici številnih strokovnih člankov.

V Paleti znanj verjamemo, da lahko samo podjetja, ki so usmerjena na človeka, trajnostno uspevajo, se razvijajo in rastejo ter da so posledično bolj produktivna in uspešnejša. Naše poslanstvo je, da dvigujemo zavedanje o pomenu in koristih delovne sreče ter soustvarjamo srečne in pozitivne organizacijske kulture. To dosegamo s tem, da usmerjeno in strateško podpiramo zaposlovalce in zaposlene pri ustvarjanju srečnih in spodbudnih delovnih okolij; s povezovanjem raznolikega znanja s področij managementa, upravljanja človeškega kapitala, komuniciranja, mentoriranja in izobraževanja na delavnicah, predavanjih in v celostnih programih nadgradnje organizacijske kulture.

Več o nas lahko izveste na naši spletni strani, na Facebook strani, LinkedIn ter Instagram profilu.

Kontakt:

e-naslov: [email protected]

 

 

 

Mogoče vam bo všeč