GospodarstvoizobraževanjeSlovenija

ILIRIKA – tedenski gospodarski komentar – 10.09.2021

Evropska centralna banka (ECB) je v četrtek ohranila svojo denarno politiko nespremenjeno, vendar se je odločila, da bo upočasnila hitrost nakupov vrednostnih papirjev, ki jih opravlja skozi PEPP program. ECB pričakuje raven inflacije do leta 2023, ki je pod njenim ciljem, kar pomeni, da ECB nebo dvigovala obrestnih mer vsaj do leta 2024. Ob tem pa lahko pričakujemo določeno mero nakupov vrednostnih papirjev tudi po izteku PEPP programa in sicer skozi APP program. Nadaljevanje zelo krepko stimulativne denarne politike je včeraj in danes povišalo sentiment na delniških trgih.

V ZDA so avgusta dodali 235.000 novih delovnih mest, kar je bilo mnogo pod pričakovanj tržnih analitikov, ki so pričakovali, da bo ameriška ekonomija avgusta uspela ustvariti oziroma zapolniti preko 700.000 delovnih mest. Gospodarsko okrevanje se na račun delta različice upočasnjuje bolj kot pričakovano, ob tem pa smo po vsem svetu priča zastojem v dobavnih verigah. Delta različica zavira povpraševanje v ZDA. Ob tem pa je v ponedeljek potekel tudi zvezni program pomoči brezposelnim, zaradi česar bo brez sredstev za preživljanje ostalo skoraj devet milijonov ljudi v ZDA. Že prej je potekla veljavnost moratoriju na deložacije.

Revidirani podatki so pokazali, da se je ekonomija evro območja v drugem kvartalu z 2,2-odstotono rastjo v med-četrtletni primerjavi odrezala nekoliko bolje, kot je sprva bilo mišljeno. Potrošnja gospodinjstev je bila glavno gonilo rasti v drugem četrtletju, pri kateri je glede na raven prihrankov še veliko možnosti za nadaljnjo rast. Potrošnja gospodinjstev je, kljub 3,7-odstotni rasti v drugem kvartalu, še vedno 6-odstotkov pod pred-pandemično ravnjo. Ob tem ankete kažejo, da težave glede globalnih dobavnih verig zavirajo naložbe v euro območju. V kolikor delta različica ne bo ustavila globalnega okrevanja bi težave z dobavnimi verigami morale zbledeti do leta 2022 in naložbe podjetij bi morale znatno prispevati k gospodarski rasti letos in v prihodnje.

Razmere na trgih se spreminjajo iz minute v minuto, zato je hitro odzivanje ključno. Naši upravljavci skrbno spremljajo analize trgov, gospodarstev in izbranih podjetij. S pravočasno alokacijo premoženja med različnimi naložbenimi razredi (delnice, obveznice idr.) ohranjamo nadzor nad nihanjem vrednosti premoženja in skušamo dosegati boljše rezultate od tržnega povprečja (primerljivega indeksa).

 

vir: ilirika.si

 

Mogoče vam bo všeč