Nekategorizirano

Kobalu petnajst mesecev pogojno, sodišče odločilo sramotno nizko, v skladu s “prvorazrednostjo” obdolženega!

Kot  je že nekaj časa znano, je bil danes, 9. februarja, na celjskem okrajnem sodišču predobravnavni narok za igralca in režiserja Borisa Kobala zaradi obtožbe o plagiatu komedije Profesionalci espe, ki jo je na spored uvrstilo Gledališče Celje. Kobal naj bi krivdo priznal, ni pa še znano, na kakšno kazen je pristal. Za kršitev materialnih pravic je sicer zagrožena kazen do osem let zapora.

Spomnimo se,  lanskega januarja najprej   in kasneje februarja smo pisali  o prepisovalski ali plagiatorski aferi Borisa Kobala, takrat(in nič več in nikjer več) umetniškega vodje SLG Celje in režiserja , ki je Profesionalci espe,  prikazal delo kot takšno, »izvirno« in od domačega avtorja in ne od »prizadevnega«  prepisovalca,  je bilo uvrščeno na repertoar kot nova izvirna slovenska komedija, sicer zanj ne bi bilo programskega interesa. Kobal, je samo prevedel, malo prilagodil v besedilo določene gege »prepesnil« ali pridelal na svojo raven, samo  komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja in ga z nekaj spremembami predstavil kot svoje izvirno avtorsko delo. Gledališču je najmanj do tega da dela  promocijo in trži predstavo, obremenjeno z negativno javno podobo zaradi že znanih okoliščin. Zato, pravijo v SLG Celje, je komedijo Profesionalci espe dokončno umaknilo s sporeda.

				SLG Celje			SLG Celje

In kaj se je zgodilo danes?

Sodnica celjskega okrajnega sodišča je danes igralca in režiserja Borisa Kobala, ki ga je doletela obtožba o plagiatu komedije Profesionalci espe, obsodila na 15 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Za goljufijo  bi naj tožilstvo predlagalo osem mesecev pogojne zaporne kazni, za kršitev materialnih pravic tudi osem mesecev pogojno. Kobal, ki dejanje obžaluje, je s tožilstvom že novembra lani podpisal sporazum o priznanju krivde.

Sicer pa  za že do takrat  izplačane oziroma prejete honorarje  v  višini  13. tisoč EUR  je SLG Celje vložilo kazensko prijavo, kar pa  ni bilo  predmet obravnave. O tem ko bo primeren čas za to.

Kaj dodati?

Kazen bo ali ne, je ali ni,  bo takšna ali drugačna, pred seboj in svojim zemeljskim obličjem se bo težko sestavil nazaj, kot nekoga,  ki je verodostojen in svojega  slovesa kdaj koli vreden v bodoče. Ta »peza«, to breme je na njega brez dileme.

O sramotno nizki in mili kazni pa naj razmišlja celjska sodnica, tudi tokrat je zmagala “prvorazrednost” nad pravico in pravno državo!

Za vselej!

Vir.sta, v fokusu;

Mogoče vam bo všeč