Nekategorizirano

Knjige, dobre knjige, najboljše knjige – četrti dan

Sobota je dan, ko na sejem pridejo pravi ljubitelji knjig. Vzamejo si čas in podrobno pregledujejo knjige preden se odločijo za nakup. Nekateri med njimi imajo natančne sezname in vedo, kje bodo našlo izbrano založbo in knjigo, ki jo iščejo. Prav tako si končno po dolgem času starši vzamejo čas in s svojimi otroci pridejo skupaj gledati in nakupiti »knjigice«. Zanimivo je opazovati tiste, ki pridejo na sejem »preganjati dolgčas« in »prodajati zijala«. Vendar pa je med obiskovalci več tistih, ki jih literatura resnično privlači. Pri tem otroci vidijo več stvari na sejmu kakor odrasli, ki so nekako usmerjeni k točno določenem cilju.

Ob enajsti uri dopoldan je bila v Kosovelovi dvorani prva projekcija animiranega filma Martin Krpan, prvi med junaki. Ko se je na TV ekranu pred dvorano pojavila najava tega filma, je takoj vzbudila pozornost med bližnjimi razstavljalci in obiskovalci.

Martin Krpan, prvi med junaki – najava animiranega filma

A že prvi komentarji so bili, da je neverjetno podoben kakšnemu ameriškemu marincu, »blond« oseba na »blond« konju. Barva njegovih oblačil nas je takoj spomnila na ameriškega vojaka. Njegova postava je videti kakor, da je že od rojstva preživel vsak dan nekaj ur v body-building dvorani in kar naprej dvigoval tiste težke uteži in se prenažiral s steroidi in podobnimi zadevami.

Seveda, dvorana je bila razprodana že v naprej in zato si nisem mogel ogledati risanke. Tako ne morem ničesar povedati o sami vsebini. Prav tako je ne morem ne grajati in ne hvaliti. Vendar mi že sam lik govori o pogubni moči amerikanizacije in globalizacije domače kulture.

Glede na to, kdo je dal intervju komercialni televiziji pred dvorano, mi je postalo jasno, da so glasove animiranim junakom ponudili naši najbolj znani in cenjeni igralci. Vsekakor si bom risanko ogledal še sam, ko bom imel priliko za to. Vam sporočim, kako sem bil zadovoljen z vsebino.

Martin Krpan, prvi med junaki – reklamna pano postava pred dvorano

 

Pripravil Andy

 

Mogoče vam bo všeč