Nekategorizirano

Klub slovenskih podjetnikov in Strokovni svet SDS izmenjala poglede na gospodarsko prihodnost Slovenije

Predsednik SDS Janez Janša, predsednik Odbora za gospodarstvo pri Strokovnem svetu SDS mag. Andrej Vizjak ter predsednik Odbora za finance pri Strokovnem svetu SDS mag. Andrej Šircelj so se srečali s predstavniki Kluba slovenskih podjetnikov, ki so ga zastopali predsednik Kluba Marjan Batagelj, član upravnega odbora Igor Akrapovič, izvršni direktor dr. Goran Novković in direktorica projektov Jerneja Lampret.

Sogovorniki so se strinjali, da je zunanje okolje, s katerim se gospodarstvo in podjetništvo, predvsem izvozno, soočata, sicer negotovo, a zaenkrat obvladljivo in gospodarsko ugodno. Skrbijo pa nekateri domači trendi, ki ne vodijo v družbo sožitja in blaginje. Retorika v stilu: Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, jutri bomo vzeli!« ne sme zamenjati socialnega ali političnega dialoga, saj vodi v družbo brezpravja in nasilja.

Predstavniki Kluba slovenskih podjetnikov so ob tem izrazili zaskrbljenost zaradi nenormalnih zahtev sindikatov javnega sektorja in pasivnosti vlade. Čeprav so se prisotni strinjali, da je neto izplačilo, ki ga delavec prejme na svoj račun, prenizko, pa je razlog treba iskati na strani obremenitve dela, ki je povsem nesorazmerna in povzroča nekonkurenčnost. Politika in gospodarstvo morata z roko v roki spodbujati dvig produktivnosti, kar bo spiralo blaginje začelo dvigovati, načelu solidarnosti pa se mora pridružiti tudi načelo pravičnosti.

Slovenska demokratska stranka se ves čas zaveda, da moramo najprej ustvariti, šele potem lahko delimo in na tej podlagi tudi deluje. Zato je vlada v letih 2004-2008 lahko omogočila, da je realni standard v Sloveniji zrasel za 24 odstotkov, zmanjšala se je birokracija, podjetništvo pa je bilo cenjeno. Predstavniki kluba slovenskih podjetnikov so izrazili naklonjenost gospodarskemu programu SDS, ki v veliki meri odraža njihova pričakovanja, predsednik SDS Janez Janša pa je poudaril, da je nastanek Kluba slovenskih podjetnikov okrepil glas razuma in razvoja v državi in da bi se moral ta glas v javnosti čimvečkrat slišati.

Mogoče vam bo všeč