Nekategorizirano

Klasični 2CV Spaček je mrtev, prihaja električni 2CV Spaček

Vsi, ki ste (smo) v preteklosti imeli Soačka, najbolj popularno ljudsko vozilo iz Citroenovih tovarn, se še danes teh časov spominjamo s precejšnjo mero romantike. Proizvodnje Spačka že nekaj časa ni, najbolj zagreti, ki se mu ne morejo odpovedati, ga znova in znova s posegi ohranjajo pri življenju. Še sam se spomnim, kako sva z mehanikom 30 let nazaj v domači delavnici izdelovala “rezervne dele.”

Vendar pa ljubitelji Spačkov pozor! Vaš Spaček se lahko predela tudi na električni pogon. Podjetje 2CV Méhari Club Cassis na jugu Francije prodaja potrebno opremo za pretvorbo Spačka v električno vozilo. Pretvorba stane približno 14.000 evrov. Domet Spačka na električni pogon pa je 120 kilometrov, največja hitrost pa 90 kilometrov na uro. Nekaj manj kot pri klasičnem, čeprav se tudi pri njem spomnim, da smo sleherni klanec navzdol izkoristili za dodatni pospešek.

Spačka je kot preprost in poceni avtomobil za vsak žep Citroen na trg poslal pred davnimi 72 leti. Do julija 1990 je bilo prodanih več kot 5,1 milijona primerkov. Danes je avtomobil kultni predmet in ima oboževalce po vsem svetu. Generalno prenovljen 2 CV Spaček, kot da je prišel iz tovarniške hale, trenutno stane med 10.000 in 20.000 evrov.

Še vedno se vsako leto po evroskih državah odvijajo srečanja “spačkarjev,” tudi v Sloveniji, lastniki so bili povezani v društvo Citroen klub Slovenija, gostitelji  lanskega svetovnega srečanje pa so bili Hrvati. 

   

Mogoče vam bo všeč