Nekategorizirano

Zaradi Covid 19 odpuščanja v Guardianu in BBC, skupaj ukinjenih nekaj sto delovnih mest

Nemški Der Spiegel danes poroča, da sta angleški medijski hiši Guardian in BBC zaradi posledic Covid 19 napovedali odpuščanja zaposlenih. Čeprav je bilo v času koronskie krize izjemno veliko povpraševanja po informacijah, se je močno zmanjšal obseg oglaševanja, gre za milijone evrov, zato so prisiljeni poseči po odpuščanjih zaposlenih.

Časnik “The Guardian” je včeraj sporočil, da bo ukinil 180 delovnih mest, javni servis BBC pa želi število zaposlenih zmanjšati za 520 delovnih mest. V “Guardianu” bo izgubljenih približno 70 delovnih mest v uredništvu in drugih delovnih mest v oddelku za oglaševanje, marketinška in prireditvena služba, je levo-liberalni časopis sporočil v pismu zaposlenim. Na BBC pa bio odpuščnje zajelo zaposlene v novinarskih redakcijah.

V tekočem proračunskem letu se kot posledica epidemije Covid 19 zaradi izpada oglaševalskih prihodkov pričakuje padec dohodka v višini več kot 25 milijonov funtov (27,6 milijona evrov), sta izjavili odgovorna urednica “Guardiana” Katharine Viner in direktorica založbe Annette Thomas. Koronska kriza je časopis pripeljala do “nevzdržne finančne situacije.”

Sprva so v javni BBC načrtovali zmanjšanje števila zaposlenih za 520, kriza s Covid 19 pa bo redčila zaposlene tudi v regionalnih centrih v Angliji, na Škotskem, Walesu in Severni Irski. Leta 2019 je celotna BBC zaposlovala okoli 22.400 ljudi.

Tudi iz založniške hiše Reach, ki objavlja tabloide “Daily Mirror” in “Daily Express”, so prejšnji teden napovedali zmanjšanje za 550 delovnih mest zaradi padca prodaje in prihodkov od oglaševanja.

Le slovenski nacionalni servis RTV Slovenija se na vse kriplje brani še tako majhnega koraka na področju racionalizacije poslovanja in s tem seveda tudi kakšno delovno mesto manj. Raje kliče na okope vse levičarske sile, ker naj bi hotela Janševa koalicija z novim medijskim zakonom sebi podrediti javni servis.

b.c.

Mogoče vam bo všeč