Nekategorizirano

Kdo so odgovorni, ki so bili takrat na položajih in kje so ti ljudje danes?

“Kdo so odgovorni, ki so bili takrat na položajih in kje so ti ljudje danes?” bo na zaslišanju pred preiskovalnim odborom PANA zanimalo evropsko poslanko.

Poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc je na novinarski konferenci v Hiši EU spregovorila o javnem zaslišanju, ki bo v torek, 28. novembra, potekalo na odboru PANA v Evropskem parlamentu na temo pranja denarja v Novi ljubljanski banki. To bo tudi zadnje zasedanje preiskovalnega odbora Evropskega parlamenta, ki po izbruhu afere Panamski dokumenti preiskuje pranje denarja, izogibanje davkom in davčne utaje. Romana Tomc, ki je edina polnopravna članica Preiskovalnega odbora za preučitev domnevnih kršitev in nepravilnosti pri uporabi prava Unije, povezanih s pranjem denarja, izogibanjem davkom in davčno utajo iz Slovenije, si prizadeva, da bi z razpravo na odboru organe pregona spodbudili, da čimprej pridejo zadevi do dna.

Romana Tomc je spomnila na soglasno sprejeto vmesno poročilo Logarjeve preiskovalne komisije, ki je predlagala, da pristojne institucije v treh mesecih opravijo interni nadzor in ugotovijo, kaj je šlo v njihovih institucijah narobe, da je kriminal tolikšnega obsega ostal neopažen in nekaznovan. Predlagajo vladi, da SDH pripravi poročilo o tej zadevi, ki ga DZ posreduje NPU in SDT kot naznanilo suma storitev kaznivih dejanj notranje in zunanje bančne kriminalitete. Prav zaradi teh hudih očitkov je bila zadeva uvrščena tudi na dnevni red odbora PANA.

Kot je poudarila evropska poslanka, je pranje denarja iranskega izvora preko NLB na različne račune v tujini potekalo kar dve leti. Zaposleni v teh institucijah so sicer ugotavljali, da gre za sumljive transakcije, a vse institucije, ki bi morale odreagirati, začenši z NLB, Banko Slovenije, NPU, s KPK in policijo, so ostale brez besed. »Ali bo kdo kadarkoli odgovarjal za to, kar se je dogajalo v NLB?« je vprašala Tomčeva, ki je prepričana, da ni več mogoče tajiti, da so se v NLB dogajale hude stvari, ki zaslužijo pozornost preiskovalnih organov, policije, sodstva in tožilstva. Eno od ključnih vprašanj je po njenem mnenju: Kdo so odgovorni, ki so bili takrat na položajih in kje so ti ljudje danes? Bila so pričanja, da se je banka odpovedala provizijam za te posle, zato evropska poslanka pravi: »Banka in posredno davkoplačevalci od teh poslov niso imeli nič, zato se sprašujemo, kdo pa je od tega nekaj imel?«

Spomnila je še, da ob predaji poslov med vlado Boruta Pahorja in vlado Janeza Janše slednja niti z besedo ni bila seznanjena z dejstvom, da je bil Borut Pahor kakorkoli obveščen o dogajanju v NLB, čeprav obstajajo dokazi, da so bila obvestila Sove poslana v Pahorjev kabinet. Dokler tega kriminala ni po naključju odkrila preiskovalna komisija dr. Anžeta Logarja, se o tem v javnosti ni vedelo nič, »ker so vsi akterji, ki so tu sodelovali, čudežno pozabili ali bili zavestno tiho«.

Pričakovanja glede razprave na odboru PANA niso prevelika. Kot je poudarila Tomčeva, »iz tega odbora še nihče ni odkorakal vklenjenih rok, ker to ni njegova naloga.« Ključno dodano vrednost vidi v javni razpravi in pritisku na glavne akterje, da se jih spodbudi »k razmisleku o njihovi vlogi v družbi, o tem, ali so še primerni, da opravljajo visoke javne funkcije, in pozove naše preiskovalne organe k hitremu ukrepanju.«

V ta namen bosta zaslišana predsednik preiskovalne komisije Državnega zbora Slovenije, ki raziskuje politično odgovornost za sanacijo bančnega sistema dr. Anže Logar in na predlog S&D novinar tednika Mladina Borut Mekina. Ker je dr. Anže Logar o dogajanju in vpletenih podrobno poročal že v Državnem zboru RS, Romana Tomc predvsem od Boruta Mekine pričakuje, da bo lahko postregel s kakšnimi novimi imeni, do katerih je prišel s svojim raziskovalnim novinarstvom.

»Davkoplačevalci, ki so že večkrat dokapitalizirali našo največjo banko, si zaslužijo resnico o tem, kaj se je v NLB dogajalo,« je sklenila evropska poslanka in pozvala medije, da z aktivnim poročanjem pripomorejo k razkrivanju te resnice. Glede na to, da so bili danes bolj skopi z napovedmi jutrišnjega zasedanja PANE, je opravičena bojazen, da bodo jutri še bolj molčeči.

Razpravo na odboru PANA v Evropskem parlamentu boste lahko v živo spremljali tukaj:

https://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20171128-1000-COMMITTEE-PANA

Mogoče vam bo všeč