Nekategorizirano

Kako reagira levica?

Sredi tega meseca je notranje ministrstvo izdalo dokončno z odločitvami naših sodišč in Evropskega sodišča, podprto odločbo. Ahmad mora na Hrvaško, v Sloveniji ni upravičen do mednarodne zaščite. Deportacija torej! V akcijo so stopili najvidnejši predstavniki slovenske politične levice. Najprej je protestiral Miro Cerar in notranje ministrstvo pozval k nespoštovanju zakona, s čimer je tako ali tako naredil kaznivo dejanje. Sledila je akcija dveh poslancev Mihe Kordiša in Jana Škoberneta, ki sta Ahmada prepeljala v zatočišče v Državni zbor, da bi preprečila deportacijo, kot je zapisal Jan Škoberne. Seveda se je oglasil tudi vele pravičnik Milan Brglez. Takoj se je priklonil ilegalnemu migrantu Ahmadu, nekaj dni za tem pa je na ljubljanskem gradu na skrivaj sestankoval z njegovim aktivistom in zastopnikom. No pa je prišla streznitev. Notranja ministrica Vesna Gyorkos Žnidar je po moško udarila po mizi in sporočila »ne, odločitev sodišč je treba spoštovati, Ahmad mora na Hrvaško«. Čisti »knockdoun« Mira Cerarja. Šele po treh dneh so ga v SMC oživljali in spravili k sebi. In kaj bo imel od vsega tega Amhad? Nič – deportirali ga bodo na Hrvaško in prav je tako.

Kako reagira desnica?

Le nekaj dni za tem je odjeknila novica »Branka Šalamuna – Šalčija, upokojenega policista, ki je veteran vojne za Slovenijo in je hudo bolan, mečejo iz službenega stanovanja na cesto«.  Poznam ga od leta 1978, ko je kot mladenič prestopil prag policijske šole, kjer sem bil vzgojitelj. V teh skoraj 40. letih sva se bežno srečala le nekajkrat in ne morem trditi niti to, da sva vsaj dobra znanca. Toda moj skrajno socialni čut do nemočnih, užaloščenih in ponižanih, je naredil svoje. Takoj sem reagiral. Sedanja zakonodaja pravi, da ima policija tako imenovana službena stanovanja za policiste, ki opravljajo policijsko službo. Ko pa so upokojeni, pa se morajo izseliti. Zakon je zakon, notranja ministrica ni naredila nič narobe, toda zakon je neživljenjski. Kolegom v SDS sem predlagal spremembe tega zakona po katerih bodo:

  1. policisti invalidi – lahko upokojeni;
  2. policisti veterani vojne za Slovenijo in
  3. svojci na delu umorjenih policistov

službeno stanovanje zadržali pod enakimi pogoji kot aktivni policisti. Prvi, ki je moj predlog podprl je bil Janez Janša. In danes ob 08.00 je zakon začel parlamentarno pot. Za sedaj je jasno, da ga podpiramo v SDS, NSi, DESUS, SD in ZL (s stisnjenimi zobmi). SMC zadevo še proučuje, a če bo pri tem ostalo, bo zakon sprejet.  No tako pa probleme državljanov rešuje politična desnica.

No, še ena razlika je. Sina Branka Šalamona je danes sprejel Milan Brglez. Seznanil se je z nastalo situacijo, ki jo bo temeljito proučil. Njegovega očeta Branka Šalamona pa sem sam obiskal na domu in mu povedal kako bo rešen njegov problem.

Dr. Vinko Gorenak

V izvirniku objavljeno na https://www.vinkogorenak.net/

Mogoče vam bo všeč