Nekategorizirano

Kdo bo odgovarjal za številne okužene in mrtve na Švedskem?

Švedski pristop k reševanju pandemije koronavirusa je postal tema mednarodne razprave, potem ko so v javnosti najavili, da se bodo držali bolj ohlapnih ukrepov in se bodo zanašali na odgovornost svojih državljanov pri upoštevanju smernic glede socialne distance. Švedske telovadnice, šole, restavracije in trgovine so tako kljub razširjenosti pandemije ostale odprte.

A to je za Švede lahko le slaba novica. Njihov socialni demokrat Stefan Löfven. Tu je primerjava Švedske in sosednjih držav

Švedska
27.909 okuženih
3465 mrtvih
Norveška
8169 okuženih
229 mrtvih
Finska
6054 okuženih
248 mrtvih
Estonija
1751 okuženih
61 mrtvih
Poljska
17.204 okuženih
816 mrtvih
 

Tako kot drugod po svetu, je novi koronavirus na Švedskem najbolj prizadel starejše. Kritiki švedske oblasti ob tem opozarjajo, da se bi se mnogim smrtnim žrtvam lahko izognili, če bi oblasti sprejele več ukrepov, ki bi bili namenjeni zaščiti najbolj ranljive demografske skupine. Na začetku tega meseca so iz Švedske sporočili, da so tožilci pričeli s preiskavo visoke stopnje umrljivosti v domovih za ostarele. Po podatkih državne statistike konec aprila, je polovica starejših od 70 let, ki so umrli na račun COVID-19 na Švedskem, živela v domovih za ostarele, poroča Bloomberg. Sodeč po najnovejših informacijah država beleži že kar 3.256 smrti, povezanih s COVID-19.

Kdo bo odgovarjal za to?

 

Mogoče vam bo všeč