Nekategorizirano

Pred letom dni se je poslovila svetovna pop ikona

Na božični dan pred enim letom je na svojem domu v Oxfordshiru  v 54. letu starosti umrl George Michael, ikona svetovne pop scene in avtor ene največkrat predvajanih božičnih uspešnic Last Christmas.  Na božično jutro naj bi ga v postelji našel njegov partner Fadi Fawaz, s katerim se je sestajal od leta 2011.  George je “samo spokojno ležal v postelji” je takrat za Daily Telegraph dejal Fawaz. Vseeno je bila njegova smrt zavita v tančico skrivnosti, zato so uradne preiskave o dejanskih vzrokih trajale kar nekaj mesecev, vse do 7. marca letos, ko so objavili uradne izsledke, po katerih je George Michael umrl naravne smrti. Težave s srcem je imel že kar nekaj let, zdravil se je v Švici in v Avstriji.

George Michael sodi med najbolj prodajane avtorje svetovne pop scene. Priljubljen je postal v 80. letih v duetu Wham!, ki sta ga osnovala s sošolcem Andrewom Ridgeleyjem. Skupaj sta ustvarila številne uspešnice, od Club Tropicana do Careless Whisper, zdaj že zimzelena božična uspešnica pa je postala pesem Last Christmas.

Bil je eden izmed najbolje prodajanih glasbenih avtorjev. V svoji skoraj štiridesetletni karieri je prodal več kot sto milijonov plošč, pri čemer jih je 20 milijonov prodal samo s soloprvencem Faith iz leta 1987, zelo uspešen pa je bil tudi Listen Without Prejudice Vol. 1.

Svoj zadnji album, Symphonica, je izdal leta 2014.

Z dvema grammyjema nagrajeni pevec, ki je bil izjemno dejaven tudi na humanitarnem in dobrodelnem področju, je pred smrtjo za marec letos napovedal izdajo svojega biografskega dokumentarnega filma Freedom. Priložnost bi počastil tudi z vnovično izdajo albuma Listen Without Prejudice (1990). Dokumentarec je z nekaterimi korekturami, vključenimi zaradi Michaelove smrti, premiero doživel šele to jesen.

Mogoče vam bo všeč