Nekategorizirano

Kako je Davorin Kopše nalil čistega vina pravniku Andražu Teršku

Zagotovo se spomnite, kdo je Andraž Teršek. Nesojeni ustavni sodnik, sosed Marjana Šarca in zaviralec vseh odlokov, ki jih sprejme vlada, za zajezitev koronavirusa.

Lahko bi rekli, da v času teh kritičnih razmer za Slovenijo pravnik Teršek, zanemarja temeljno ustavno vrednoto – življenje in zdravje ljudi. Teršek navaja namreč, da je v  32. členu ustave, zapisano, da ima vsaka oseba pravico do prostega gibanja ter izbiranja bivališča. Obenem naj bi v skladu s tem členom lahko nekdo kadarkoli zapustil državo ter se vanjo kadarkoli tudi vrnil. Zato je po njegovem mnenju protiustavno, da se omeji gibanje ljudi med 21. in 6. uro.

No Teršek seveda pozablja, da ne gre v tem primeru za “normalne” zadeve, saj je zaradi koronavirusa Slovenija na veliki poti preizkušnje zdravja ljudi. Se je pa z odprtim pismom nanj odzval tudi Davorin Kopše, nekdanji kandidat SDS za evropske volitve. Tako je zapisal:

Na vas kažem in vam pišem kot državljan, ki kritično spremlja dogodke in akterje od politike do institucij in posameznikov. Kot posamezniki me zlasti zanimajo tisti, ki bi utegnili vplivati na javno mnenje in žal med njih spadate tudi vi. Spoznati sem vas imel priložnost skozi medije, ko ste v preteklosti prispevali mnoge komentarje za javnost. Če se čisto nič ne spuščam v pravno strokovnost in se omejim na zdravo pamet, moram glede na vaše početje v zadnjem času umakniti besedo spoštovani pred vašim imenom. Prav tako ne bom uporabljal vašega znanstvenega naziva. Na Wikipediji sem prebral, da ste pravnik, pravni strokovnjak, pravni filozof in strokovnjak za ustavno pravo. Žal vam moram povedati kaj ste po mojem mnenju glede na vaša ravnanja v zadnjem času in da ste v mojih očeh padli na najnižji možen nivo.

Ste tisti, ki je kandidiral za ustavnega sodnika
Ste tisti, ki je bil z demokratičnim tajnim glasovanjem v Državnem zboru kot kandidat za ustavnega sodnika zavrnjen
Ste tisti, ki je na Ustavnem sodišču zahteval presojo ustavnosti zavrnitve v Državnem zboru in ste zahtevali uveljavitev predhodne obljube, da vam bo ustrezno število poslancev namenilo dovolj glasov za izvolitev (vi bi bili sodnik na podlagi obljube)
Ste tisti, ki je »zaropotal«, ko je policija v skladu s svojimi pooblastili legitimirala udeležence nezakonitih protestov in tiste, za katere je ocenila, da so tja namenjeni ter utemeljeno sumila, da bodo kršili zakon in predpise
Ste tisti, ki se je oglašal, ko je vlada zaradi epidemije omejila gibanje med občinami, za kar ste trdili, da je protiustavno, Ustavno sodišče pa je naknadno ugotovilo, da ni šlo za kršitev ustave in da je bil ukrep sorazmeren
Ste tisti, ki je trdil, da predpis o obveznem nošenju zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih v času širjenja virusa, nima osnove v zakonu in da ni nihče odgovoren za nespoštovanje odloka, ker odlok ni obveza, čeprav temelji na zakonu (Zakaj so torej odloki in čemu so namenjeni?)
Ste tisti, ki je vložil zahtevo za presojo ustavnosti odločitve vlade o omejitvi gibanja v določenem času na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih in ste to razglasili za policijsko uro
Ste tisti, ki z navedenimi ravnanji povzroča zmedenost med ljudmi in revolt, čeprav v ničemer nimate prav.
Nenazadnje ste tisti, ki je pred leti trdil, da ima ljudstvo ob nezadovoljstvu z delom zakonito izvoljenih predstavnikov pravico vdreti v zgradbe, kjer delajo in jih s svojimi rokami odnesti ven. Pozivam vas, da prenehate s svojimi škodljivimi in nevarnimi pozivi in ravnanji, v nasprotnem primeru pa pozivam ljudstvo, da vas ne posluša in se ravna po zdravi pameti in trezni presoji. Ob tem ne bom rekel naj vas z lastnimi rokami kamorkoli odnesejo. Davorin Kopše, Ljubljana
 

Mogoče vam bo všeč