Nekategorizirano

Kaj si lahko Maribor obeta od nove koalicijske pogodbe

Maribor, je kot pozabljeno mesto v Sloveniji. Nanj je pozabila država, nanj so pozabili ministri. Tisti, ki se po navadi radi hvalijo, kot recimo Alenka Bratušek, kaj so naredili za Maribor, so bili poslani na smetišče politike.

Zato pa je nova vlada napovedala izvrševanje točk iz koalicijske pogodbe, tudi nekaj takih, ki so pomembne za Maribor.

Nekaj točk iz koalicijske pogodbe pomembne za Mariborčane!

· Zmanjšanje  birokratskih opravil pri pridobivanju dovoljenj  za  gradnjo in umeščanje  objektov  v prostor, racionalizacija zahtev po poročanju gospodarskih subjektov, poenostavitev postopkov javnega naročanja, zvišanje praga za vključitev v sistem pavšalne obdavčitve, poenostavitev birokratskih postopkov za zaposlovanje iz tujine.

· Prenova stanovanjske politike; povečanje fonda najemnih stanovanj s poudarkom na mladih in mladih družinah; vzpostavitev sistemskega vira za gradnjo stanovanj ter dvig namenskih proračunskih sredstev, stanovanjska shema za mlade družine

· Stanovanjska shema za mlade družine, gradnja najemniških stanovanj.

· Ustanovitev Slovenskega demografsko – pokojninskega sklada s sedežem v Mariboru.

· Ustanovitev vladnega urada za demografijo s sedežem v Mariboru.

· Dodatno izredno usklajevanje pokojnin v višini 1,5 % letno.

· Ponovna uvedba brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke.

· Ureditev vdovskih in kmečkih pokojnin.

· Uvedba univerzalnega otroškega dodatka.

.

Učinkovito izvajanje kmetijske politike s poudarkom na pridelavi kakovostne hrane in izboljšanju demografske slike SLO podeželja.

· Dvig povprečnine občinam: za proračunsko leto 2020: 623,96 EUR; za proračunsko leto 2021: 628,20 EUR.

· Ustanovitev specializiranih sodišč za pregon najtežjih oblik gospodarske kriminalitete in primere velikega oškodovanja javnih sredstev.

 

Te točke pa očitno niso povšeči mariborski poslanki LMŠ  Lidiji Divjak Mirnik, ki nad novo vlado ni navdušena. Izjavila je celo, da svojega sina ne bo nikoli poslala v vojsko, ker ga sama dobro vzgaja. A če sodimo po tem, da jabolko ne pade daleč od drevesa, potem se o dobri vzgoji res lahko upravičeno sprašujemo.

Mogoče vam bo všeč