Nekategorizirano

Dr, Stane Granda: Vojne z Madžarsko (še) ne bo!

Padec Šarčeve vlade in njena zamenjava z novo, v kateri ne bo imel nobene besede, je za Prekmurje, še zlasti pa pripadnike  madžarske manjšine velik praznik. Ne zato, ker se novi slovenski ministrski predsednik Janez Janša z madžarskim predsednikom vlade Orbanom bolje razume, ampak predvsem zato, ker je državnik. Vsak resen politik namreč ve, da so s sosednjimi državami, še zlasti, če so tam manjšine ali pa zaradi zgodovine, vedno težave in da so urejeni odnosi garant miru in napredka.

Propadajoča Šarčeva vlada je iskala vse možnosti, da bi navrtano dno potapljajoče vladne barke zakrpala. Najprej je, že zaradi same narave antijanševske politike Janeza Janšo hotela kar najbolj umazati in zlasti kriminalizirati. Pri tem so upali, da bodo uničujoče netivo našli v financiranju »Janševe« televizije. Ker je ta podjetje kot vsako drugo in si lahko išče denar, kjer je mogoče in zakonito, je bilo to dolgoročno obsojeno na neuspeh. Kljub vsemu pa tega ne gre podcenjevati, saj je najbolj uspešna metoda »levičarjev« širjenje zmede in polresnic. Ljudje imajo zelo radi skrivnosti in pravijo, kjer je dim, je tudi ogenj. Pri tem pa jim taisti zažigajo lastno hišo.

Ker ni bilo pričakovanega uspeha, so se vrgli na madžarizacijo Prekmurja. Naenkrat so začeli biti plat zvona, češ da hoče Orban madžarizirati Prekmurje in nam ga odvzeti. Verjamem, da je kakšnemu prenapetemu Slovencu ta misel blizu, toda dejstvo je, in to mednarodno priznano, da je na Madžarskem slovenska in v Prekmurju madžarska manjšina. Vsaka  matična država je dolžna in ima pravico svoji manjšini pomagati. Če so Madžari pri tem učinkovitejši kot Slovenci, njihova država je imela neprimerno več posluha za Italijane, je to njihov problem. Znano je tudi, da je socialistična Slovenija izrabljala svojo manjšino v Italiji in Avstriji za nečedne finančne posle, ki se jim reče kraja državnega premoženja. Zato so danes Slovenci  v prej omenjenih državah ekonomsko na psu. O tem se v Sloveniji ne piše in govori, predvsem pa ni za  kriminalno zlorabo slovenskih manjšin še nihče odgovarjal. Slovenska »rdeča« politika v bistvu ni zoper pomoč našim Madžarom, samo rada bi, kot je to nedavno rekel  naš nekdanji veleposlanik, sodelovala pri delitvi tega denarja. Zopet bi radi kradli in skrbeli predvsem za »naše« (svoje). Koliko je Prekmurje napredovalo po zaslugi Kučana in Židana? Dokler bodo njegovi prebivalci zgolj servis za svoje prodane duše, jim ni pomoči. Vsak je svoje sreče kovač!  Spomnimo se, kaj se je zgodilo z denarjem za pomoč Prekmurju po propadu Mure! Podcenjujejo Madžare.  Vejetno  imajo tudi oni dovolj lastnih »tičev«, zakaj bi skrbeli še za rdeče slovenske.

Slovenija je v številnih pogledih na psu. Kot država nima ugleda ne pri lastnih državljanih ne v tujini. Vsak jo (in nas) lahko brca, kolikor se mu zljubi. Povrnitev domačega in mednarodnega  ugleda bo tako težko rešljivo kot zdravstvo, predvsem pa bo trajalo neprimerno dlje. Če bi naša država bila pravna, bi krivce za tako stanje morala postaviti na sodišče.  Že zaradi ščuvanja in pozivanja k nestrpnosti, šovinizmu, izključevalnosti, širjenja laži, grožnjam s smrtjo…, bi jih morali postaviti na smetišče zgodovine. Ker je to bistvo in značilnost njihove politike, se to verjetno ne bo zgodilo. Evropa bi vpila zaradi ideološkega »terorja« Janševe vlade, kaj pa so oni počenjali, pa jih ne briga.

Nova vlada je praznik Slovenije kot samostojne države. Je upanje, da znova postanemu čudež nekdanjega Balkana in Evrope. Potrebna je naša pomoč, predvsem pa glasnost zoper laži in lumparije. Ne bojmo se! Svojo srečo držimo v lastnih rokah! Ne zametujno prilike, ki se nam po letih moralne in državljanske suše, znova ponuja.

Dr. Stane Granda

Mogoče vam bo všeč