Vir: Avaz.ba
kulinarikazanimivoZdravjeŽivljenje

Kaj morajo vedeti tisti, ki imajo težave s srcem, in kaj morajo vedeti tisti, ki ga želijo preprečiti?

Kaj morajo vedeti tisti, ki imajo težave s srcem, in kaj morajo vedeti tisti, ki ga želijo preprečiti? Kako pomembni so geni in kako pomembna je prehrana in čemu se pred operacijo ne smeti? Odgovore na ta vprašanja so dali znani strokovnjaki.

Manj mesa

Zdrava prehrana – Optimalna prehrana je na splošno sredozemska z uporabo oljčnega olja, brez živalskih maščob, kot so maslo, manj mesa, soli, vina in alkohola v manjših količinah.

Nadzor krvnega tlaka – Tudi zdravim ljudem bi morali krvni tlak preverjati vsake tri mesece. Pogosteje naj bi merili tudi tisti, stari od 40 do 50 let, ko lahko krvni tlak naraste. Za nekoga, ki je že imel povišane vrednosti, je treba parametre stalno upoštevati.

Trening za srce – Trikrat na teden po 15 minut bo razveselil srce. Kdo je pripravljen, lahko načrtuje več ponovitev.

Zmanjšanje stresa – priporočamo dve stvari: izklop in sprostitev. Pomembno je, da se ukvarjate s športom, saj to zmanjša raven stresnih hormonov. Drugič, krajši popoldanski dremež, ki traja 15–20 minut, lahko naredi čudeže. Zelo pomembno je, da imate trden spanec.

Dedno tveganje

Genetsko tveganje – Tisti, katerih oče ali mati sta zgodaj umrli zaradi srčnega napada, imajo veliko genetsko tveganje. Morali bi poznati raven lipidov in holesterola ter jih nadzorovati. Povečani lipidi ne povzročajo simptomov, vendar jih je mogoče zlahka zaznati in urediti. Kdor ima dedno tveganje, jih mora nadzorovati od 30 do 40 let. Kdor ima kronično povišane lipide, lahko jemlje tudi zdravila za zniževanje maščob v krvi (statine) ali druge preventivne ukrepe.

Ostanite v gibanju

Za rehabilitacijo bolnika po operaciji srca je pomembno, da ostanete mobilni. Cilj klinik je, da spremenite vedenje in imate poseben program vadbe.

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:kulinarika