izobraževanjekulinarikaSlovenijaZdravje

Pripravimo praznične jedi iz lokalnih sestavin

Narava nas tudi v zimskem času obdaruje z lokalnimi pridelki, ki jih lahko spremenimo v okusne jedi ter s tem sledimo našim predhodnikom, ki so uporabljali sezonske sestavine.

V preteklosti so ljudje praznične jedi pripravljali iz sezonske hrane, saj v trgovinah še ni bilo na voljo takega obilja. Naj nam bo letos to vodilo in zgled, da sestavine za praznične pojedine nakupimo pri lokalnih kmetih ter si zagotovimo živila, ki so polna vitaminov in mineralov.

Spremenimo lokalne sestavine v okusne jedi

Lokalno pridelana sadje in zelenjava imata višjo hranilno vrednost ter več mineralov in vitaminov, saj so živila obrana ob idealni dozorelosti, zagotovljena pa je tudi kratka pot od njive do krožnika.

Eno od nepogrešljivih sezonskih živil je zagotovo slovensko zelje, ki ga lahko pripravite na različne načine. Ena izmed možnosti je dušeno kislo zelje, ki je odlična priloga zimskim jedem.

 

 

Ostali recepti s kislim zeljem

 

 

 

 

 

 

 

 

Uporabite lokalno sadje

Še vedno so na voljo slovenska jabolka, iz katerih lahko pripravite okusno jabolčno pito ali čežano.

 

 

 

 

Pripravite lokalne sladice

Če imate na voljo orehe, lahko pripravite prav posebne skutine štruklje z orehi ter jim dodate tudi slovenski med.

 

 

 

 

 

 

Odločite se za višjo kakovost živil

Če želite izbrati najboljše, bodite pozorni na oznako Izbrana kakovost – Slovenija, ki jo najdete na številnih slovenskih mlečnih in mesnih izdelkih (govejih in perutninskih) ter na sadju. Ob nakupu tovrstnih živil ste lahko prepričani, da je bilo živilo v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, pri čemer je moralo zadostiti strožjim kakovostnim kriterijem, kar jamčijo tudi dodatne kontrole s strani certifikacijskih organov.

Pri mesninah bodite pozorni na slovensko poreklo

V prazničnem času se na mizah pogosto znajdejo tudi mesnine. Priporočamo vam, da preizkusite slovensko kranjsko klobaso, ki se ponaša tudi s simbolom zaščitene geografske označbe. S polnim okusom vas bo razveselil tudi kraški zašink, ki je naša kulinarična posebnost in se prileže kot narezek.

Tudi pri izbiri mesa za novoletno pojedino bodite pozorni na izvor in se odločite za najvišjo kakovost.

Pripravite okusno pečenko

 

 

Kje lahko nakupite slovenska živila?

Ponudnike sezonske zelenjave, mleka, mesa in drugih živil najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

vir: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/pripravimo-praznicne-jedi-iz-lokalnih-sestavin/

 

Mogoče vam bo všeč