Nekategorizirano

Kaj dedek Mraz, tu je župan Jevšek, da svojim uresniči vse želje

Ne vem, kaj mi je bilo, da sem  zadnje ure leta 2017 nehote poguglal spletno stran mestne občine Murska Sobota. Takoj mi je v oči padla nališpana informacija  predlogu proračuna MO Murska Sobota za leto 2018. Pred dnevi so mestni svetniki opravili prvo branje, po novem letu sledi seveda njegov sprejem. Da gre za največji obseg doslej, in sicer v višini 27.920.516 evrov,  da bo uravnotežen, da zagotavlja rekordno črpanje evropskih sredstev in da bo razvojno naravnan, saj bo Murski Soboti zagotovil visoko kakovost življenja.

Podrobnejši sprehod po proračunskih postavkah pa sam po sebi daje odgovor, da so prenekateri zneski v občinskem proračunu povsem odvisni od tega, ali sem del oblastne strankarske suite SD/SMC župana Aleksandra Jevška, ker sem mu potem blizu oči,  srca in seveda občinskega proračuna.  Pa pojdimo po vrsti. Po »uspeli« predbožični zamenjavi Jasne Horvat kot direktorice PIŠK, Pokrajinske in študijske knjižnice, ki ima to »nesrečo«, da ji je mož član SDS, bo s 1. januarjem 2018  direktorske vajeti prevzela Klavdija Šek Škafar, ki je bila doslej vodja prodaje v komunalnem podjetju Saubermacher Komunala, vendar članica SMC. Da bo njen stres v novi službi manjši, so poskrbeli z novoletnim okrasjem pred vhodom v PIŠK, ki sodi v tako imenovane sekundarne surovine.

Ker so nekatere prekmurske občine pogodbenice napovedale, da bodo zaradi kadrovskega cunamija v prihodnje PIŠK odrekle pogodbeno dogovorjene zneske, so za manj stresa poskrbeli v Jevškovi občinski upravi in v proračunu za 2018 knjižnici zagotovili 412.323 eur oziroma 21,9  odstotka več kot v proračunskem letu 2018. Zavod za turizem, kulturo  in šport, na njenem čelu je Jevškova partijska SD kolegica Brigita Perhavec, bo iz občinske denarnice prejela 525.972 evrov ali 10,1% več kot letos. Pokrajinski muzej, direktoruje mu Metka Fujs SD, si iz proračuna 2018 obeta rekordni znesek in rekordno povišanje: 85.900 evrov, kar je 93,7 % več kot v letu 2017. Svojstven »rekorder« je otroški počitniški dom v Baški na otoku Krku, nad katerim bedi poslanka Židanove  SD v DZ Marija Bačič, ki je tudi tašča še enega »prodornih« kadrov SD v soboškem mestnem svetu Gorana Miloševiča. Dom v baški bo leta 2018 prejel 74.100 evrov oziroma 4.840 odstotkov več kot leta 2017 (prejel 1.500 evrov). Ni nepomembno, da v tem objektu otroškega počitniškega doma letuje tudi soboški župan Aleksander Jevšek. Velik skok pri črpanju občinskega proračuna si obeta tudi soboški razvojni center, ki je prav tako v posesti in lasti SD, iz 117.124 evrov skok v 2018 na 264.000 evrov oziroma za +125,4%. Izjemen denar si lahko v letu 2018 obeta ZOTKA, ki jo v popolnosti obvladuje funkcionalni multipraktik SMC dr. Mitja Slavinec; poleg povečane gaže za delovanje se jim obeta še 100 evrskih tisočakov za obnovo njihove stavbe v soboškem parku. Ker je Jevškov partijski kolega v Rakičanu predsednik tamkajšnjega gasilskega društva, jim bo 2018 kapnilo 100 evrskih tisočakov, lani 23.000, za kakor prenovo gasilskega doma.

In ker je bilo verjetno treba nekje vzeti, da se je dalo svojim, so zmanjšali sredstva za zlate občinske štipendije iz lanskih 194.526 evrov na 180 tisoč v letu 2018. Denar so odtegnili tudi Ljudski univerzi, zato pa za dobrih 30% povečali denar za nakup opreme v občinski upravi.

Pa še nekaj bode v oči. Ko je julija 2016 predsednik vlade Miro Cerar »podaril« jekleno ogrodje slovenskega paviljona z milanskega Expa soboški občini, so se mestni veljaki na čelu z županom Aleksandrom Jevškom hvalili, kako bo ta projekt, imenovan Vrata v Pomurje, veljal le 1,6 milijona evrov. Zdaj je že več kot jasno, da bo njegova cena nekaj krat višja; v proračunski postavki MO Murska Sobota je pri Vratih v Pomurje zapisano 4.192.617 evrov, posebna postavka pa govori o Soboškem jezeru, znesek 1.458.895 evrov naj bi bil namenjen naravnemu kopališču v okviru projekta Vrata v Pomurje.  Da je pri enem in drugem projektu marsikaj zakonsko sporno, je pa druga zgodba, za leto 2018.

Mogoče vam bo všeč