Nekategorizirano

Kadrovska deratizacija se stopnjuje!

Potem, ko je soboškemu županu dr.  Aleksandru Jevšku SD v treh letih uspela popolna kadrovska »prenova obrazov« na poslovodskih in nadzorniških sedežih  občinskih javnih zavodov in podjetij, sta skupaj z direktorjem občinske uprave Srečko Đurovim skušala enak recept ubrati tudi v regijskih javnih zavodih, v katerih ima soboška mestna občina ustanoviteljski delež. Leto nazaj so se lotili direktorja javnega zavoda Pomurske lekarne Ivana Zajca. Čeprav je Jevškov oproda Đurov celo z grožnjami skušal prisiliti ostale prekmurske župane, da odrečejo podporo Zajcu pri vnovični kandidaturi za direktorja Pomurskih lekarn, mu to v celoti ni uspelo. Minirali so ga svetniki oblastne koalicije v mestnem svetu iz vrst SMC, SD, Desus in Levica, čeprav so mu ta isti na seji kadrovske komisije izrekli podporo. In ker ni bilo soglasja soboških mestnih svetnikov ga je lahko svet javnega zavoda Pomurske lekarne imenoval zgolj za vršilca dolžnosti. Njegov edini »greh« je bil, da ni popustil pod pritiski lakomne soboške občinske oblasti, ki se je želela polastiti zajetne pogače 4 milijonskega bilančnega dobička. Seveda so obtožbe soboških veljakov, naslovljene na Zajčev račun, govorile tako rekoč o kriminalnem poslovanju, o kršenju zakonodaje itd.

Inkvizicijskih postopkov Jevška in Đurova pa je v zadnjem obdobju deležna Jasna Horvat, direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice, še ene regijske javne ustanove, v kateri ima soboška mestna občina ustanovni in upravljalski delež. Tudi njej je potekel mandat, zato sta Jevšek in Đurov ubrala enak recept, da tudi Horvatovi onemogočita ponovitev direktorskega mandata. Oblastniki s staknili glave, našli v Klavdiji Šek Škafar »idealno« kandidatko za direktorico PIŠK. Njena edina kvaliteta je članstvo v SMC, za dosedanjo direktorico pa obremenilno dejstvo, da je njen soprog član Janševe SDS. Seveda se Jevšek in Đurov ne ozirata na stroko, ki podpira Horvatovo, ne ozirata se niti na dejstvo, da je pred kratkim PIŠK prejela priznanje Združenja slovenskih splošnih knjižnic za najboljši projekt slovenskih splošnih knjižnic za inovativno storitev za porabnike; Obujamo dediščino v Porabju.

V zadnjih treh letih so bili ostali prekmurski župani deležni nič kaj prijaznega odnosa s strani Jevška in njegove oprode Đurova, če niso podprli njunih izsiljevalskih zahtev. Tudi v primeru rušenja uspešne direktorice soboške PIŠK Jasne Horvat je bilo tako, vendar se niso uklonili. Odločno so se postavili po robu »kadrovskemu cunamiju« ki ga zganjata Jevšek in Đurov. Na občinskih svetih so odločno podprli kandidaturo Horvatove in zavrnili soboški predlog za soglasje Škafarjevi. Svojo odločenost, da podpirajo Jasno Horvat so izrekli tudi v protestnem pismu, ki so ga naslovili na soboškega župana Aleksandra Jevška in v katerem mu očitajo, da so žrtve političnih spletk.

Pismo, ki ga je podpisalo enajst prekmurskih županov, objavljamo v celoti.

Zakaj kadrovski cunami v Pokrajinski študijski knjižnici Murska Sobota?

 Občine pogodbenice smo bile s strani Sveta zavoda Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (PiŠK) 12. 10. 2017 seznanjene o izidu glasovanja za direktorja knjižnice in pisno povabljene, da posredujemo svoje mnenje. V vsebini tretjega odstavka predmetnega poziva, v razmerju ustanoviteljskega deleža Mestne občine Murska Sobota, pa s sklonjeno glavo prepoznavamo, da so mnenja vseh ostalih občih financerk pravzaprav lakmusov list za že potrjene odločitve. V prvi vrsti izpostavljamo, da naše mnenje ne obravnava strokovnih in kakršnihkoli referenc kandidatke gospe Klaudije Šek-Škafar, se nam pa poraja vprašanje, ker v vsebini programu kandidatke prepoznavamo, da so v nasprotju z našimi finančnimi zmožnostmi. V občinah Cankova, Beltinci, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina smo prepričani, da smo preprosto žrtve političnih odločitev, v poziciji nemoči, ko bi naj potrjevali odločitve, na katere preprosto s še tako relevantnimi argumenti ne moremo vplivati. Zavedamo se izrednega pomena PIŠK-a v našem pomurskem prostoru, prav tako smo seznanjeni z razmerjem MO – PiŠK v zadnjem obdobju in zaradi vsega tega nas izid glasovanja še toliko bolj žalosti. Sedanje vodstvo je vzpostavilo razmere, ki PiŠK po vseh kazalnikih uvršča med najbolj uspešne v državi. Za izredno pomembno pozicijo PIŠK-a v severovzhodnem delu Slovenije, spodbudno relacijo s slovenskim kulturnim prostorom v Porabju in v Radgonskem kotu, za odmevne kulturne dogodke,  razstave, okrogle mize in konstruktivne odzive na vse aktualne kulturne in družbeno zgodovinske dogodke gre zasluga, roko na srce, sedanjemu vodstvu. Ob tem je potrebno poudariti še odprt in pošteni dialog sedanjega vodstva z občinami in širšim družbeno kulturnim okoljem, kakor tudi odgovorno racionalno finančno poslovanje, kar potrjujejo letna poročila. Resnično se sprašujemo, komu so v interesu kadrovske permutacije obstoječega vodstva, ki si kvečjemu zasluži priznanje in podporo. Upravičeno pričakujemo, ker poleg MO Murska Sobota tudi nas preostalih 11 občin podpira delovanje knjižnice, ki za naše občane izvaja številne kakovostne knjižnične storitve, da se naše mnenje upošteva.

Boris Cipot

Foto; Facebook

Mogoče vam bo všeč