Nekategorizirano

Jutri nova epizoda pravosodne farse zoper Franca Kanglerja na mariborskem sodišču

»Zaradi domačijskosti policije, tožilstva in sodišča v Mariboru mojemu klientu ne morejo pošteno soditi. Menim, da se je ulica v primeru Kangler preselila na sodišče,« je pred desetimi dnevi po koncu predobravnavnega naroka v zadevi Astrid Bah sedmi sili pred mariborskim krajnim sodiščem dejal zagovornik Franca Kanglerja, odvetnik Peter Žnidaršič. Kanglerjeva sodna kalvarija, ki je lahko v sramoto slovenskemu pravosodju, traja že skoraj devet let, praktično od takrat, ko ga je “na piko vzel” preiskovalni sodnik in nekdanji namestnik predstojnika SOVE, pa tudi sodelavec Udbe v nekdanji komunistični Jugoslaviji Janez Žirovnik. 

Mariborsko tožilstvo Kanglerju očita, da je kot župan izkoristil svoj vpliv na direktorico medobčinskega stanovanjskega sklada Tanjo Vindiš Furman, da je leta 2009 zaposlila podžupanjo Astrid Bah in da ji je sklad poravnal šolnino za podiplomski študij. Zaradi tega je bil Kangler že obsojen na sedem mesecev pogojne kazni, a je zadeva padla na vrhovnem sodišču. Po mnenju Kanglerjevega zagovornika Žnidaršiča vsebina obtožnice razgalja preprosto dejstvo, da tožilstvo sploh ne ve, kaj naj bi Kangler storil narobe. Zahteval je izločitev nezakonito pridobljenih dokazov, na katerih vztraja tožilstvo, čeprav jim je “rok trajanja” že zdavnaj potekel. Gre seveda za tožilski unikum Januše Kušar Rotman, saj je soboško okrožno sodišče s pravnomočnim sklepom sledilo zahtevi obrambe in izločilo dokaznoi gradivo. Še več, v Murski Soboti je sodnica Goldinskyjeva nedvoumno ugotovila “kontaminiranost” preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika in njegovo pristranskost. Prisluhnila je tudi pričam, nekdanjim Kanglerjevim poslanskim kolegom Jožetu Jerovšku in Rudolfu Mogetu ter Željku Vogrinu, ki so potrdili domneve o pristranskosti sodnika Žerovnika v času izdaje odredb.

In glej ga zlomka, jutri se bodo v zvezi s sodnikom Janezom Žirovnikom pred mariborskim sodnikom znova zvrstile iste priče, čeprav je soboško sodišče nesporno sledilo dejstvom, ki jih je navajala Kanglerjeva obramba in še državno tožilstvo k temu ni imelo pripomb. Sicer pa naj spomnim, da je pred desetimi dnevi Kangler na sodišču postregel s povsem “svežimi” dejstvi in sicer, da naj bi odredbo, s katero se je pričel sodni pregon zoper njega, namesto Žirovnika podpisal nekdo drug. Kangler naj bi imel tudi dokaze, da so policisti menjavali odredbe in uporabljali nezakonito pridobljene podatke za predloge odredb. Zaradi tega je njegov odvetnik Žnidaršič podal kazensko ovadbo zoper neznanega manipulatorja s sodnimi odredbami.

Jutri je torej na sporedu še ena epizoda sodne farse, za Franca Kanglerja pa sodne kalvarije, ki se ji smeji vsa Slovenija. Sicer pa na koncu mnenje vrhovne sodnice in predsednice komisije za etiko in integriteto pri sodnem svetu mag. Nine Betteto o “kontaminiranosti” sodnika Janeza Žirovnika.

Besede vrhovne sodnice Nine Betteto so več kot jasne, le do mariborskih sodnikov ne najdejo poti! Čas je, da se s kršitvami človekovih pravic, ki si jih na račun Franca Kanglerja privoščijo mariborska sodišča, pozabava novi varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Mogoče vam bo všeč