Nekategorizirano

Jelko Kacin o novih okužbah v Sloveniji

Ob koncu šolskega leta ljudje vendarle veliko bolj proslavljali, kot pa bi se komurkoli zdelo normalno in zato je prišlo do nekaj zadreg. Nekaj okužb je namreč tudi med otroki, kar povzroča dodatno zaskrbljenost,” je povedal Jelko Kacin za portal Nova24TV.

Kacin je za portal Nova24TV potrdil, da je Slovenija sicer še vedno v varnem območju, pričakuje pa se, da bo NIJZ s svojo epidemiološko službo, ki aktivno anketira vse okužene in tiste, ki so prišli v stik z njimi, uspešen pri zamejitvi širjenja. Po drugi strani je nekoliko zaskrbljujoče to, da so okužbe pravzaprav po celi Sloveniji.

Že več tednov kljub prepovedi zbiranja več kot 500 oseb pa v Ljubljani potekajo protivladni protesti, do česar je bil v petek zvečer na družbenem omrežju Twitter kritičen tudi predsednik vlade Janez Janša: “Neodgovorni politiki in mediji kljub omejitvi zbiranja na 500 oseb že od začetka maja vzpodbujajo množične proteste in tesne nastope ter kršitve zakona. Ogrožajo zdravje in življenja ter širijo COVID-19.“ Kacin glede tega pojasnjuje, da je srečna okoliščina, da se za zdaj virus ni v večjem obsegu razširil po Ljubljani, a tudi v glavnem mestu se beležijo nove okužbe. „Ljudje bi se morali zavedati, kjerkoli so, tudi če protestirajo ali pa takrat še veliko bolj, ker jih je veliko skupaj,” glede tega še dodaja Kacin in opozarja, da se okužba širi kapljično tudi na prostem.

 Osebno pričakujem, da se bo število dnevnih okužb v Srbiji še povečevalo,” pravi Kacin in dodaja, da sta velik pospeševalec širjenja virusa v Srbiji in sosednjih državah dve nogometni tekmi: “Če je Črna Gora že takoj na začetku imela 14 uvozov s te nogometne tekme, se moramo zavedati, da so razmere znotraj Srbije še bistveno slabše. Eno je druženje kar tako, drugo pa je glasno navijanje in vpitje, ki še pospešuje širjenje virusa. To je nekaj, kar je dobesedno nedopustno. In zaradi teh razlogov se razmere pri njih samo še slabšajo.”

Glede Hrvaške, kjer vsako leto dopustuje mnogo Slovencev, je Kacin pojasnil, da je NIJZ vsakodnevno v navezi s hrvaškimi kolegi, ki zatrjujejo, da gre za dve žarišči in sicer na Psihiatrični bolnišnici v Zagrebu in v samostanu v Đakovu. “Če bi se razmere na hrvaškem drastično slabšale, potem bi tudi Hrvaška zdrsnila z naše zelene liste na rumeno in potem v skrajnem primeru tudi na rdeč seznam. Ampak to se nikakor ne bi zgodilo čez noč,” zagotavlja Kacin. “Zelo kratkovidno bi bilo ponarejati številke, ker lahko to v končni posledici ogrozi ne le to, ampak še eno ali dve naslednji turistični sezoni!“

Mogoče vam bo všeč