Nekategorizirano

Makedonija in COVID 19: Glavno mesto Skopje ima svoj »Wuhan«

Včeraj v Makedoniji,   v najbolj južni ex republiki,  ki ima zemljepisni predznak  Severna, je bilo registriranih 163  na  novo okuženih z »korono«, med tem  je iz tega »drugovalnega« COVID 19   bilo 40 oseb  že  ozdravljenih,  žal  so tudi trije mrtvi.  S temi dodatno okuženimi,  se je število    aktivno  okuženih  v Makedoniji povzpelo skoraj na 3300 . Skopje je v daleč »največji » prednosti pred »zasledovalci«  pred preostalo Makedonijo.

Od takrat, se pravi iz pred dveh tednov,   ko   je začelo  število  novoodkritih primerov okuženih   z COVID 19 strmo  naraščati in ko je bil   razglašen drugi  val  epidemije,  je njihovo glavno mesto Skopje  zaznalo najvišje število okuženih. Njihov »Wuhan« je občina Čair z več kot 400 okuženimi .

Slika v samem Skopju je: Čair 421, Aerodrom 143,  Butel 139,  Gazibaba 149, Center 125 in Karpoš 125.

»Sveže« okuženih po večjih mestih po R. S . Makedoniji  v »prednost« postavlja zahodno Covid 19-»transferzalo« od Skopja z 70 novo diagnosticiranih, Tetovo 25, Gostivar 11,Ohrid 9  z vmesnimi izogibališči  za virus  z manj okuženih  ter osrednja poteza  iz glavnega mesta proti Velesu do Štipa, ob  uporabi   črnega humorja,  da »ustvarja« idealne pogoje za pojavo okužb.   

Trditev da je COVID pod kontrolo,  je sicer slaba tolažba in da ni potrebe po uvajanju novih restriktivnih ukrepov, je še bolj rahla in ne konsistentna  tudi skozi ogledalo politike in stanja ko se  v času volilne kampanje sprehajajo med ljudmi in jih nagovarjajo da jim zaupajo,  obenem pa s tem novim valom  dokazujejo,   da sočasno ne gre verjeti trem dejavnikom,  virusu,  ki je spet močno prisoten, neučinkovitosti  iz prvega vala  ter upanje in obljube  v boljši jutri   od tistih,  ki so pomešali hruške in jabolka,   da potem  prodajajo  produkt,  ki se mu reče »boljši jutri«

Za vse ki izzivajo usodo in ogrožajo svoje , še bolj pa tuje ljudi,   nasvet da ne nasedajo  obljubam  o skorajda normalnem vsakdanu, ki to ni. Tudi  odhod v R. S.  Makedonijo se odsvetuje,  ne glede na »dobro« ceno negativnega COVID 19  izvida na poti tja med Nišem in Vranjem v Srbiji,  ki je dosegljiv za 60-90 EUR odvisno od bližine meje. Glede na to da je  na rdečem seznamu držav tveganja z ponovno okužbo, je nasvet  še kako na mestu.

Boj z virusom bo trajal še nekaj časa,  ljudje se morajo navaditi živeti z njim. Dvig zavesti in zavedanja o tem kako se lahko soočati z njim je njihova primarna naloga.

 

Vane T. Costa

 

 

 

Mogoče vam bo všeč