Nekategorizirano

Jelka Godec: O ugotovitvah preiskovalne komisije naj razpravlja Državni zbor

Poslanka SDS Jelka Godec je na današnji novinarski konferenci spregovorila o zahtevi za sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bodo poslanke in poslanci obravnavali zaključno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi na področju ugotavljanja zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Zahtevo za sklic izredne seje sta v postopek vložili poslanska skupina Slovenske demokratske stranke in NSi.

»Preiskovalna komisija je začela z delom meseca maja 2016 s sklepom Državnega zbora in je po 35 rednih sejah in 20 izrednih sejah ter zaslišanjih 51 prič pred tednom dni sprejela zaključno poročilo, ki je bilo včeraj vloženo v Državni zbor in poslano vsem poslankam in poslancem,« je uvodoma povedala poslanka in dodala, da je preiskovalna komisija delo začela kot tretja  preiskovalna komisija in zaključila kot prva. »Mislim, da smo naredili ogromno kakovostnega dela in velika škoda bi bila, da to zaključno poročilo ne bi bilo niti obravnavano na seji Državnega zbora, zato smo danes v SDS NSI vložili zahtevo za sklic izredne seje, kjer predlagamo, da Državni zbor to končno poročilo tudi obravnava in sprejme,« je v nadaljevanju pojasnila poslanka Godčeva.

Ob tem je poudarila, da zaključno poročilo komisije, ki jo je tudi vodila, zajema tako odprti del, s katerim javnost lahko razpolaga, kot del, ki je zaprt za javnost, saj so v njem zajeta  zaslišanja prič brez navzočnosti javnosti in določeni dokumenti ter dokazno gradivo, označeno s stopnjo interno.

»Samo zaključno poročilo ima še ločeno mnenje, ki je moje osebno ločeno mnenje, in v katerem sem navedla svoje poglede na delo preiskovalne komisije, pa tudi določene poglede na del vmesnega in del zaključnega poročila,« je povedala poslanka Jelka Godec. Ob tem je izpostavila, da je ločeno mnenje pripravila zato, ker v zaključnem poročilu ni bil sprejet predlog za podajo kazenske ovadbe glede krivega pričanja priče Janeza Zemljariča. »Komisija je pridobila gradivo s strani Rada Pezdirja, ki naj bi nakazovalo, da je gospod Janez Zemljarič pred preiskovalno komisijo krivo pričal. Preiskovalna komisija tega gradiva ni obravnavala, ker je prišlo v času, ko je bilo zaključno poročilo že napisano in dano v obravnavo članom preiskovalne komisije,« je povedala poslanka in dodala, da je prav zato v ločenem mnenju sama predlagala, da naj pristojni organi preverijo, ali je v primeru Janeza Zemljariča res prišlo do krivega pričanja.

Vir: https://www.sds.si/

Mogoče vam bo všeč