Nekategorizirano

Facebook: Zuckerberg naj odgovori na vprašanja poslancev

»Močno sem zaskrbljen zaradi obtožb, da je Cambridge Analytica iz Facebookovih uporabniških računov pobirala osebne podatke brez privoljenja. Ob tem se pojavljajo etična vprašanja, ki se tičejo odgovornosti pomembnih digitalnih platform,« je dejal predsednik Parlamenta Antonio Tajani.

Britansko podjetje Cambridge Analytica je s pomočjo aplikacije dobilo podatke o aktivnosti 50 milijonov uporabniških računov na Facebooku, ne da bi ljudje za to vedeli ali dali privoljenje. Podjetje je svoje storitve volilnega marketinga ponujalo udeležencem v volilnih kampanjah v Veliki Britaniji (brexit) in na zadnjih predsedniških volitvah v ZDA.

»Ne gre le za kršitev varstva osebnih podatkov, ampak za kršitev zaupanja, ki ogroža delovanje demokracije,« je bil jasen Tajani.

»Marka Zuckerberga sem povabil v Parlament, da stvar razloži. Naša dolžnost je, da branimo pravice državljanov, in da jih informiramo, še posebej v zvezi s tako občutljivimi vprašanji, kot je varstvo podatkov,« je dejal predsednik Parlamenta.

Varstvo osebnih podatkov v EU

Parlament se je v več primerih zavzel za strožje ukrepe za varovanje podatkov državljanov EU:

– v zakonodajo o zbiranju podatkov o letalskih potnikih (PNR) za boj proti terorizmu je vnesel določila, ki bolje varujejo občutljive osebne podatke
– leta 2014 je po razkritjih o množičnem nadzoru ZDA nad komunikacijami pozval k prekinitvi dogovora med EU in ZDA o pretoku osebnih podatkov Safe Harbour; leta 2017 je Parlament od Evropske komisije zahteval, naj preveri, ali je naslednik Safe Harbour, Privacy Shield, skladen z varstvom podatkov državljanov EU
– Parlament je sprejel splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR), ki državljanom daje večji nadzor nad tem, kdo ima dostop in kako lahko uporablja njihove podatke
Parlament in države EU se sicer sedaj pogajajo o spremembah direktive o zasebnosti v elektronskih komunikacijah (ePrivacy), ki bo še zaostrila pogoje, pod katerimi lahko podjetja zbirajo in obdelujejo podatke ter na tej podlagi uporabnikom prikazujejo oglase.

Mogoče vam bo všeč