Nekategorizirano

Jeff Bezos je prvi človek s premoženjem, večjim kot 200 milijard dolarjev

Lastnik Amazona Jeff Bezos je prvi človek v zgodovini, katerega bogastvo je preseglo mejo 200 milijard dolarjev. Po Bloombergovem indeksu milijarderjev je Bezos zdaj “težak”  202 milijardi dolarjev, zaradi česar je bogatejši za 78 milijard dolarjev kot drugi na seznamu soustanoviteljev “Microsofta” Bill Gates.

Premoženje prvega moža “Amazona” večinoma predstavlja delež v delnicah podjetja, katerega cena v zadnjih letih, zlasti v zadnjih dveh letih, nenehno raste. Bezos je postal najbogatejši človek v sodobni zgodovini leta 2018, ko je njegovo osebno bogastvo naraslo na 150 milijard dolarjev.

Delnice Amazona so svoj vrhunec dosegle aprila zaradi velikega povpraševanja kupcev, od takrat pa njihova vrednost še naprej narašča, kar podjetju prinaša stotine milijard dolarjev tržne vrednosti, vlagatelji pa so letos ustvarili 86-odstotno donosnost naložbe.

Podjetje je doseglo tržno vrednost 1,7 milijarde dolarjev, s čimer je postalo drugo najdragocenejše ameriško podjetje za Appleom. Pandemija koronavirusa je pripomogla k rasti “Amazona”, ker so se bili potrošniki prisiljeni obračati na spletne trgovinah po nakupih, vključno z maskami, razkužili in celo naročanjem vsakodnevnih živil.

Mogoče vam bo všeč