Nekategorizirano

Javna hiša RTV Slovenija pred bankrotom. Kadunc bi zvišal prispevek!

Javna hiša RTV Slovenija, ki ima preko 2.200 zaposlenih, je poslovno leto 2019 končala z negativnim izidom v znesku 3,2 milijona evrov. Če bi človek pričakoval, da bo slabemu poslovanju primerno sledila korenita sistematizacija delovnih mest, se je uštel. Generalni direktor RTV SLO Igor Kadunc namreč rešitev v izboljšanju finančne slike vidi v davkoplačevalskem denarju – v višanju RTV prispevka; s pomočjo države; ali pa preko zaposlenih državljanov, ki bi plačevali prisilni prispevek. 

Zaradi negativnega izida poslovnega leta so nadzorniki vodstvo zavoda pozvali k pripravi sanacijskega programa, ki vključuje sistematizacijo delovnih mest. Predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je vodstvu očital slabo odzivnost. Ko je voditelj Odmevov Igor E. Bergant generalnega direktorja Igorja Kadunca povprašal glede očitkov o njegovi slabi odzivnosti, je ta uvodoma odgovoril, da je bistveno razumevanje, da za njegovo zamenjavo ni potrebno sprejemati nekih posebnih sklepov.

“Seveda imamo še vedno določene procese, ki bi se dali morda delati z manj ljudmi. Ampak tega je tako malo napram problemu višjih stroškov dela od izhodišča leta 2012, da brez dodatnih sredstev ne bi šlo. Ni nujno, da je prispevek ta. Država bi lahko prispevala za dejavnosti, ki niso čisto običajne, da se jih financira iz prispevka. Tudi v drugih državah, recimo za manjšinske programe država plača. Raje da 10 milijonov evrov za slovenski program v Trstu. Mi pa dobimo za oba programa 1,7 milijona,” je dodal Kadunc. V nadaljevanju je pojasnil, da javna hiša RTV Slovenija želi ostati javna radiotelevizija, ne pa državna televizija. “Drug pa je problem, ko se odzivajo glede poslovanja, da je to dovolj denarja za poslovanje. To pa je iz par podatkov, ki sem jih navedel, pokazal, da to ne drži. Tisto, kar je bistveno: Mi imamo ustanovitelja, ki mora skrbeti tudi za to, da imamo dovolj sredstev, da opravljamo zakonsko določene stvari. Tukaj smo lansko leto začeli postopek, veste, da je bila oblikovana komisija, ki je začela delati in ki bi naj nekoliko spremenila sistem na skandinavski način, da bi vsak, ki ima prihodek, plačal, da ne bi bilo več prihodek na družino, vključno z eskalacijo. Tako se ne bi srečevali s tem problemom. To je zastalo, moramo to obnoviti, se pogovoriti z ustanoviteljem in najti rešitve,” je prepričan Kadunc.

 

 

 

Mogoče vam bo všeč