Nekategorizirano

Japonski znanstveniki dokazali, da ozon nevtralizira delce koronavirusa

Japonski znanstveniki so sporočili, da lahko nizke koncentracije ozona nevtralizirajo delce koronavirusa, kar bi lahko v bolnišnicah koristilo za razkuževanje prostorov.

Znanstveniki z univerze Fujita so na konferenci povedali, da so dokazali, da lahko ozon v koncentracijah od 0,05 do 0,1 ppm, ki velja za človeka neškodljivo, uniči virus. V poskusu so uporabili generator ozona v zaprti komori z vzorcem koronavirusa. Potencial virusa se je zmanjšal za več kot 90 odstotkov, ko je bil 10 ur izpostavljen nizkim nivojem ozona.

“Prenos novega koronavirusa je mogoče zmanjšati z nenehnim zdravljenjem z ozonom z nizko koncentracijo, tudi v okolju, kjer so ljudje prisotni, in sicer s to vrsto sistema,” je povedal Takajuki Murata, znanstvenik, ki je vodil to raziskavo in dodal: “Ugotovili smo, da je še posebej učinkovit v pogojih visoke vlažnosti.”

Znano je, da ozon, vrsta molekule kisika, odpravlja številne patogene, prejšnji poskusi pa so pokazali, da so visoke koncentracije (1-6 ppm) učinkovite proti koronavirusu, vendar so potencialno strupene za človeka.

Nedavna študija Georgia Institute of Technology je pokazala, da je ozon lahko učinkovit za razkuževanje zaščitnih oblek, očal in druge zaščitne medicinske opreme. Univerzitetna bolnišnica Fujita je postavila generatorje ozona za zmanjšanje kontaminacije v čakalnicah in bolniških sobah.

Mogoče vam bo všeč