Nekategorizirano

Nemčija želi ukiniti obvezno testiranje

Nemčija želi ukiniti obvezno testiranje na koronavirus za tiste, ki se vračajo domov, ki so ga uvedli v začetku meseca, da bi ustavili širjenje epidemije, je sporočilo ministrstvo za zdravje, ki navaja enega od razlogov, da so zmogljivosti laboratorija omejene.

Brezplačni testi so bili uvedeni v začetku avgusta, potem ko je število primerov tri dni zapored preseglo 1.000 primerov, prvič po maju, kar je vzbujalo zaskrbljenost, da bi lahko slabša epidemiološka situacija ponovno razglasila izredno stanje, poroča Reuters.

Te preizkuse so kritizirali zdravstveni strokovnjaki, češ da niso učinkoviti, saj mnogi, ki se vrnejo z dopusta in na letališču dobijo negativne rezultate, po nekaj dneh postanejo pozitivni. Hkrati pa za takšno testiranje ni dovolj ljudi ali opreme.

Pravilo dvotedenske karantene za tiste turiste, ki se vračajo z območij, za katera Nemčija meni, da so vroče točke, se ne bo spremenilo.

Karanteno je mogoče ukiniti najpozneje pet dni po prihodu, z negativnim rezultatom testa. Obvezno testiranje za te potnike ostaja v veljavi do nadaljnjega.

Zdravstveni minister Jens Spahn pa je sporočil, da bi bilo treba obvezno testiranje odpraviti, lokalne oblasti pa bodo bolj skrbele, da bodo državljani, ki se vračajo, spoštovali karantenske ukrepe.

“To ni prošnja, ampak ukaz vlade,” je dejal Špan in dodal, da je zelo pomembno, da se virus v državo ne pripelje v času, ko število novih domačih primerov upada.

Številne podrobnosti še niso dokončane, vključno s tem, ali bodo morali tisti, ki prihajajo iz tveganih območij, plačati za testiranje ali bo še vedno brezplačen, pa tudi, kdaj je treba uvesti nova pravila.

Po podatkih inštituta Roberta Kocha je bilo 42 odstotkov novih primerov vloženih iz tujine.

Ministrstvo za zunanje zadeve je seznam tveganih destinacij na države zunaj Evrope razširilo do 14. septembra.

 

Mogoče vam bo všeč