Nekategorizirano

Kako bi morala delovati javna RTV, da ostane javna in od vseh nas in ali je to mogoče?

Te dni kot mnogokrat do sedaj, se je pojavila pobuda o ukinitvi obveznega plačevanja RTV naročnine. Pa se to da, da jo ne plačuješ in jo ne vzdržuješ’ Vzdržuješ namreč  nekaj, kar je vredno tega in imaš nek »benefit,« ki je namenjen vsem. Tukaj je tako zastavljeno da morajo plačevati. Celo tako daleč, da  je vezano na električni priključek, ki je osnovna civilizacijska pritiklina, dobrina,  ki je sestavno del ne samo tam, kjer prebivamo ampak na vsakem koraku. Ampak, tu se gospodje, ki želijo dobiti denar od države, davkoplačevalskega  že  tako ali tako  dobijo na »tone,« želijo da ga dam tudi jaz, ki me ne zanimajo njihove ne-vsebine,   ker nezanimive, nepotrebne in mnogo česa balastnega,  ki je samo sebi namen. Tako daleč se je šlo, da se je ta medijski »mastodont« razbohotil v enormno tvorbo z več kot 2200 zaposlenimi (če so zaposleni z delom), ki nam ponujajo nekaj kar gledalski in poslušalski želodci  težko prebavijo, ali da ne bi imeli teh težav, sploh ne zaužijejo ničesar( ne vklopijo TV ali radio), da ne bi imeli prebavnih ali odvajalnih težav.

Preberi še: (https://vfokusu.com/post/544307/jansa-dobil-sodbo-proti-novinarki-rtv-mojci-pasek-setinc-na-vrhovnem-sodiscu) 

Javna RTV je opredeljena kot javna služba, ki jo financira država, z namenom obveščanja javnosti. Služi državljanom, ne vladi in je popolnoma neodvisna od nje. Za razliko od zasebne ali komercialne televizije ni namenjen dobičku, temveč je njen glavni cilj zagotoviti objektivne, poštene, neodvisne in nepristranske informacije, ki so pomembne za širšo javnost. Javna radiotelevizija mora javnosti predstaviti vse pomembnejše novice, ustrezne lokalne novice in pomembne dogodke iz sveta, da bodo ljudje vedno na tekočem.

Pa je to res tako? Kje pa! Je to javni servis?

Na to vprašanje pa ni enoznačnega odgovora, pravijo. Pa je, enoznačni odgovor je enostranskost  ponujenega ne zato kjer ne znajo ampak ker morajo. Javna RTV poroča samo o tem ker prenesejo tisti ki ji bodil od poznih šestdesetih. Pravijo da je njihov cilj nepristransko obveščanje. Kako je ne pristransko če  eni tematiki, novici posvetiš 59 minit kot je bila zadnjič naloga določene voditeljice v določeni enostranski oddaji, z druge strani pa kar koli sem jih potreboval  pa so rekli vse ti posnamem samo »veš kako je« pravilo 59 sekund velja. Pa me zanima kdo jim ga je napisal. Nobeden do sedaj mi ni podal odgovora.  Celo tako daleč gredo  da nas  ki nismo za tako »uravnotežen«  program,  nam ponujajo 3 program, kot je dejala »novinarska« kolegica iz knežjega mesta, »na 3. programu lahko vse svoje najljubše politike spremljate v živo«.  Hvala spoštovana kolegica, takšno roganje pa ne sprejmem. Pravi v nadaljevanju,  da »s plačilom dobrih 12 evrov dobite bistveno več, kot bi izgubili, če RTV ne bi več deloval«.  Tudi za to mora biti ponujeno nekaj kar bo vredno 12 EUR na mesec.  Pa ni. Program RTV sem začel spremljati leta 1983. Nič se ni spremenilo. Pristopi so enaki, ideološko obarvani, internacionalno tovariški, z  primesmi feminilnosti ker je to »trendiš«. Dragi moji takšen program si zataknete nekam  pa ne za uho.

 

Čas je povozil  RTV, ki ni več javna, je pa enobarvna.

Morate preboleti to povoženost . Ne pomaga niti »merlinka« frizura glaven urednice, pa povabila nekih političnih metuzalemov ali fosilov  ala Janez Kocijančič, da presipava  iz votlega  v prazno in se postavlja z nečem ki je že zdavnaj mimo.  Celo še hujše, nekdanjega sodelavca humoristične oddaje ki je sicer bil povabljen kot Predsednik  vlade, vedel pa se je kot da je na Radio GA-GA. Sprejmite čas v katerem živite  ali pa trg medijski  si služite kruh različne barve,  ki bo odvisen od uspešnosti.

 

Če ste si zamislili da ste dosegli stadij,  da si lahko nadenete avreolo božanskosti in nedotakljivosti , ste v hudi zmoti. Sestopite iz piedestala ki ga ni.  Če ne boste hoteli ali zmogli  dotik z realnostjo bo zelo boleč. Naredite to čim prej, lažje boste preživeli sestop in ponovni dvig iz pepela resničnosti  v neko drugo realnost, ki ne bo podobna vaši dosedanji!

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč