mednarodni danSlovenijaV fokusu

Izjava ministra Janeza Ciglerja Kralja ob 15. maju, mednarodnem dnevu družin

15. maj je mednarodni dan družin, ki ga je leta 1993 razglasila Organizacija združenih narodov z namenom, da še globlje razmislimo o vlogi in vrednotah družine.

Letošnji dan družin je namenjen tudi obravnavi vloge novih tehnologij.

Naj vam ob tej priložnosti zaželim vse dobro, tudi kot mož in ponosen oče štirih otrok. V letu dni, odkar sem vam izrekel čestitke ob tej priložnosti, so tudi družinske vrednote bile postavljene na preizkušnjo, vendar sem prepričan, da je to obdobje z vsemi izzivi, katerim smo bili izpostavljeni, družinske vezi še bolj poglobilo in družinske vrednote postavilo na še višjo raven. Menim, da smo uspeli in nam še uspeva krepiti te vezi, s katerimi tkemo pristne odnose z bližnjimi, ki so najpomembnejši v naših življenjih.

Posamezniki in družine smo se soočali tudi z mnogimi stiskami. Svet se je praktično ustavil, a hkrati so se vse službene, šolske in ostale obveznosti premaknile v ožji družinski krog. Za večino je bila to povsem nova situacija – situacija negotovosti in izolacije, za katero nihče ni mogel vedeti, kako dolgo bo trajala. Hkrati pa je bila prav ta situacija nova priložnost, da v tem hitrem tempu življenja znova najdemo in poglobimo pot drug do drugega. Da najdemo nov pogled na preživljanje skupnega časa, na pomen obveznosti in prostega časa. Morali smo si in še naprej si moramo pomagati med seboj. V pomoči in v podpori je ključ do zadovoljnega sobivanja in družinskega življenja.

Tudi na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo se v tem času z vsemi sprejetimi ukrepi trudili ohranjati in zagotavljati socialno varnost vas, zaposlenih, in tako tudi vaših družin. Slovenskim družinam želimo dati jasen signal, da bo zanje poskrbljeno in da jim bomo dali vso podporo za to, da se bodo lahko razvijale. Tako smo na primer, povišali pomoč ob rojstvu otroka na 350 evrov, v času epidemije covida-19 in še leto po njej pa dodali vsakemu otroku 500 evrov.

Tema letošnjega mednarodnega dneva družin, ki ga praznujemo 15. maja, so tudi nove tehnologije. Tehnologije nam lahko v drugačnih življenjskih okoliščinah mogoče tudi kradejo dragocen družinski čas – čas, ki je potreben za vzpostavljanje dobrih odnosov. V trenutnih razmerah pa so nepogrešljivo orodje, ki ga lahko uspešno izkoristimo za delo in učenje. Z uravnoteženo rabo teh tehnologij, pri kateri imamo še posebno vlogo tudi mi, starši, je tudi družinsko življenje lahko bistveno lažje. Zelo pomembno je, da se otrokom, mladim in tudi njihovim staršem predstavi spletne vsebine, ki spodbujajo k varni in ustvarjalni rabi informacijsko-komunikacijskih tehnologij ter na medresorski ravni spodbudi priprava kakovostnih spletnih vsebin.

Varnost otrok v digitalnem okolju je tudi ena izmed prednostnih področij novega Programa za otroke 2020–2025, v katerem sta naslovljeni tudi medijska in digitalna pismenost, ki omogočata razvijanje sposobnosti, da otroci razumejo in spremljajo verodostojne informacije. Z uravnoteženo rabo teh tehnologij, pri kateri imamo še posebno vlogo tudi mi, starši, je življenje lahko bistveno lažje. Tako lahko vsem ostane tudi več časa za kakovostno preživljanje skupnega časa.

Ob mednarodnem dnevu družin izrekam priznanje vsem, ki se trudite ohranjati varne in trdne družinske vezi in vam želim tudi v prihodnosti vse dobro.

vir: https://www.gov.si/novice/2021-05-14-izjava-ministra-janeza-ciglerja-kralja-ob-15-maju-mednarodnem-dnevu-druzin/

mib

Mogoče vam bo všeč