Ob svetovnem dnevu čebel(foto: VTC)
Dogodki in prireditveEvropaKmetijstvoLokalnomednarodni danSlovenija

Celje je danes prestolnica slovenskega čebelarstva

 

Danes obeležujemo svetovni dan čebel, tokrat je v ospredju poziv k do opraševalcev prijazni kmetijski pridelavi.

Osrednji slovenski dogodek ob svetovnem dnevu čebel je bil danes v Celju, v dvorani Golovec,  kjer poteka tudi 20. čebelarski praznik. Poleg predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča, ki je spomnil na slabe letine medu v zadnjih letih, je udeležence nagovorila tudi kmetijska ministrica Irena Šinko. Skrb za opraševalce je povezala s prehransko varnostjo.

V dvorani Golovec je bila dopoldan osrednja slovesnost v državi ob današnjem svetovnem dnevu čebel in prazniku slovenskih čebelarjev. Slavnostni dogodek je pripravilo domače Čebelarsko društvi Henrika Peternela, ki letos slavi 140 letnico obstoja, ob sodelovanju Čebelarske zveze Slovenije in pod pokroviteljstvom Mestne občine Celje.

Celjski župan Matija Kovač ob nagovoru udeležencev na današnji proslavi(foto. MOC)

V Celju  je bogata tradicija čebelarstva, še posebej pa smo pri nas  ponosni na Čebelarsko društvo Henrik Peternel, ki deluje že več kot 140 let.

Celjski župan je še dodal, da je v Celju veliko navdihujočih zgodb, ki so povezane s skrbjo za naravo, zelene površine in s tem tudi za čebele ter da v Celju vsako leto zasadimo več kot sto medovitih in drugih rastlin. Praksa sajenja medovitih rastlin je že nekaj časa prisotna v razmišljanju Celjank in Celjanov ter  njihovih izvoljenih predstavnikov.

»Vsi, ki smo danes tukaj, se zavedamo, kako pomembno in kompleksno mesto imajo v naravi in v naših življenjih čebele. Spremljajo nas skozi vse življenje – v otroštvu so simbol pridnosti, varčnosti in skrbi za druge. v odrasli dobi občudujemo njihovo učinkovitost, socialni red in gospodarnost,« je poudaril župan v svojem govoru. Mestna občina Celje s svojim delom stremi k takšnim ciljem – ustvarjati trajnostno, zeleno okolje z močjo povezane s skupnosti«,  je svoj govor sklenil župan in čebelarjem čestital ob svetovnem dnevu čebel in ob njihovem prazniku.

Nekaj pomembnih udeležencev današnje osrednje slovenske proslave ob svetovnem dnevu čebel v Celju

Poleg že omenjene ministrice  in Boštjana Noča so se praznika čebelarstva udeležili  še  predsednik  gostiteljskega čebelarskega društva Gorazd Gradišnik in še nekaj eminenc s področja kmetijstva in čebelarstva.

Vane T. Costa

vir: vtc&moc

Foto: MOC&VTC

Mogoče vam bo všeč