Dogodki in prireditveKulturamednarodni danSlovenijaZdravjeŽivljenje

Ob svetovnem dnevu družine-Zdrava družinska politika za zdravo družbo.

Danes je mednarodni dan družin, ki letos poteka z geslom Družine in demografske spremembe. Dan je namenjen izmenjavi aktualnih spoznanj o demografskih trendih, vključno s staranjem in medgeneracijsko solidarnostjo, analizi vplivov demografskih trendov na družinsko življenje in predlogom družinskih politik, so ob dnevu  družine zapisali v OZN.

Mnogo tega se zdi kot da je samoumevno.  Pa ni. Družina ni rastlina, ki jo daš v kot ali na določeno mesto, občasno zaliješ in to je to. Je mnogo več. Je seštevek in skupek mnogih vidnih in nevidnih interakcij, odnosov, stikov komunikacije. Komunikacija   je odločilna s katero  družini dajemo vsebino in smisel.

Družina je  osnovna celica vsake družbe in  igra ključno vlogo pri oblikovanju osebnosti.  Izven družine je povsem drugače zaokrožena in strukturirana.  Je pa temelj za vse prihodnje  faze ustvarjanja in grajenja  le te. Družina je najboljše in najbolj primerno ter naravno okolje za učenje  in tkanje   medčloveških odnosov in vzgojo celovite in kompletne osebnosti.

Prav zaradi tega ker je družina temelj skupnosti se na nacionalnem in evropskem nivoju se spodbujajo in izvajajo politike, ki podpirajo družinsko življenje, pri katerih je poudarek na usklajevanju dela in samega družinskega življenja. Ena od teh je tudi  spodbujanje rodnosti in ne poskuse, kot jih izvajajo ali želijo izvajati nekateri, z fizičnim dotokom ljudi od drugod. V odsotnosti ali morebitnem nedoslednem izvajanju naše zdrave družinske politike se zna zgoditi to,  da pride do bistvene spremembe populacijske in demografske slike v naših deželah.  Če to zamudimo potem bo na preizkušnji identiteta naše celine ali njenih posameznih delov. Neizkoriščeni potenciali in zgrešena populacijska polika pripelje do več kriz. To si ne želimo.  Želimo družino in družine, ki je optimistično naravnana z vsemi lepimi danostmi, ki so plod prave družinske politike.

Danes je  takšen  dan, ko kažemo hvaležnost da smo družina, družinski ljudje in osebnosti, ki izhajajo iz družine.  Vzemite si čas za svoje najbližje, pokažite, da vam je stalo do tega, da ste v družini izpolnjeni in srečni.

Vane T. Costa

foto: Twittter

 

 

 

Mogoče vam bo všeč