Nekategorizirano

Iz Sibirije so nam poslali strupeni mraz, da se lahko Gazprom hvali z rekordnim izvozom zemeljskega plina

V ponedeljkovo jutro smo se prebudili v strupenem mrazu, temperature so se spustile krepko pod minus 10 stopinj celzija, na Kredarici so namerili celo -23 stopinj. Val strupenega mraza, ki je zajel Evropo, je že zahteval že več smrtnih žrtev. Tako iz Poljske poročajo o dveh smrtnih žrtvah zaradi podhladitve. Oblasti so pozvale prebivalstvo, da naj poskrbijo za brezdomce, ki živijo na ulici. V marsikaterih krajih so padle temperature pod minus 20 stopinj celjzijevih. V Romuniji so izdali posebno opozorilo pred snežnimi zameti. Ekstremni mraz mraz je zajel tudi Nemčijo in Avstrijo, pa tudi južno Evropo.

Tako je celo Italijo zajel val strupenega mraza, Apenini so močno zasneženi, debela snežna odeja je pokrila tudi nižinske dele. Celo obmorska mesta so deležna občasnih snežnih padavin, kjer po navadi zaradi sredozemske klime  snega sploh ne vidijo oziroma zelo redko.

Ciklonsko območje s strupenim mrazom prihaja iz Sibirije. In še nekaj prihaja iz Rusije: zemeljski plin, ki ga Evropa uporablja za ogrevanje. Ob dlje časa trajajočem mrazu ne presenečajo podatki, da  ruski naftno plinski velikan Gazprom že četrti dan dosega izvozne rekorde, so sporočili izu Gazproma. Zaradi velikega povpraševanja se je od začetka meseca prodajna cena dvignila približno za polovico. Tudi za prihodnje dni so napovedi vremenoslovcev podobne, in sicer naj bi nas bo strupeni mraz spremljal najmanj do začetka marca.

Mogoče vam bo všeč