Nekategorizirano

Ivan Zajc edini kandidat za direktorja Pomurskih lekarn

Farmacevtskemu trilerju, ki se dogaja v mestni občini Murska Sobota, kakor da ni videti konca. Naj so sporočila za javnost, ki jih iz urada soboškega župana dr. Aleksandra Jevška vsake toliko časa posredujejo lokalnim elektronskim in digitalnim medijem, ti pa jih poniglavo in nekritično plasirajo gledalcem in bralcem, še tako polna »skrbi« nad razmerami v Pomurskih lekarnah, kjer da je brezvladje in zato pod vprašaj postavljena zakonitost poslovanja, je več kot na dlani, da gre za povsem osebni obračun župana dr. Aleksandra Jevška in njegovega direktorja občinske uprave Srečka Đurova z zdaj že nekdanjim dolgoletnim direktorjem in v.d. direktorjem Ivanom Zajcem. Ta se jima je zameril, ko je zavrnil zahtevo, da bi dva milijona evrov iz desetletnih presežkov v poslovanju Pomurskih lekarn, namenil mestnemu proračunu Murske Sobote, ki bi pa porabil za izgradnjo »Expo drvarnice,« regijskega promocijskega centra, ki ga Sobočani gradijo na robu Bakovske gramoznice oziroma Soboškega jezera. Čeprav so pozneje Pomurske lekarne dva milijona evrov razdelile med vse občine ustanoviteljice, teh je 16, je Murska Sobota prejela nekaj več kot 300 tisoč evrov, kar seveda soboških apetitov ni potešilo, si je s tem Ivan Zajc v Jevšku, zlasti pa v Đurovu nakopal smrtna sovražnika.

Ko se je lani kot edini na razpis za direktorja Pomurskih lekarn prijavil Ivan Zajc, so mu na občinskem KVIAZU izrekli tudi podporo svetniki iz vrst SMC. Na seji mestnega sveta, ko se je odločalo o soglasju za Zajčevo kandidaturo, so svetniki SMC predlagali tajno glasovanje, in seveda Ivanu Zajcu obrnili hrbet. Skratka, pokazali so se kot navadne riti!

Nastalo situacijo je svet zavoda Pomurske lekarne rešil s tem, da je Ivana Zajca imenoval za v.d. direktorja. Ker tudi Aleksander Jevšek, ki je doktor kriminalistične postmortalne diagnostike v konceptu prenove mrliškopregledne službe, četudi vse skozi poudarja, da je doktor pravnih ved, ni pojedel vsega pravnega znanja, je njegov oproda na pomoč priklical kar odvetniške glave, da najdejo pravno pot, po kateri bi lahko dokončno zrušili Ivana Zajca. Na sam sklep o imenovanju Ivana Zajca za v.d. direktorja se namreč  mestna občina Murska Sobota ni pritožila, temveč je na soboško okrožno sodišče vložila ugovor, s katerim je skušala onemogočiti vpis Ivana Zajca v sodni register. Na soboškem okrožnem sodišču so zavrnili ugovor mestne  občine Murska Sobota, zato sta šla Jevšek in Đurov »iskat pravico« na višje sodišče v Maribor. In zanimivo, tam sta uspela, Đurov pa je še kot vročo žemljico s sklepom mahal pred nosom članom Sveta javnega zavoda Pomurske lekarne in zahteval takojšnjo »likvidacijo« Ivana Zajca kot v.d. direktorja. Ni mu uspelo, ker ostali člani sveta vseeno uporabljajo svojo in ne njegovo glavo, zato je izsilil sklic izredne seje, na katero je prišel celo z odvetnikom. Ta mu ni kaj dosti pomagal, ker vsi ostali svetniki vnovič izrekli podporo Ivanu Zajcu, predstavnik beltinske občine Igor Adžič pa celo napovedal, da bodo sprožili pobudo, da se mestni občini Murska Sobota odvzame diskrecijska pravica, po kateri so v imenu ostalih 15 občin soustanoviteljic  odločali o kadrovskih zadevah.

Po tem fiasku Đurova je sledilo sporočilo za javnost iz županskih dvorov, po katerih so članom sveta zagrozili s kazenskimi postopki in odškodninskimi tožbami, in ker Jevškove policijske zveze še vedno delujejo, je tudi padla grožnja z NPU. Da v javnosti ne bi prevladal vtis, da gre za osebni obračun Jevška in Đurova z Ivanom Zajcem, so se pod poziv k odpravi dvomov o zakonitosti poslovanja podpisale tudi ostale tri največje občine, Lendava, Ljutomer in Gornja Radgona.

Pred tedni so Pomurske lekarne objavile razpis za novega direktorja(rico). Prišla je le ena prijava in to od dosedanjega direktorja Ivana Zajca. Seveda bo svet javnega zavoda njegovo kandidaturo sprejel, v kar ne dvomimo, vprašanje pa je, kako bo na mestni občini Murska Sobota. Vse od trenutka, ko so mu lani svetniki SMC odrekli soglasje, mestni svetniki o kadrovskih zadevah v Pomurskih lekarnah niso več razpravljali, čeprav so usta župana Aleksandra Jevška in direktorja občinske uprave Srečka Đurova polna »skrbi« za zakonitost poslovanja, za javni interes o  enotni organiziranosti lekarniške dejavnosti v Pomurju…..Bodo torej mestni svetniki SMC, ki so se v tem štiriletnem mandatu že nekajkrat »izkazali« s tem, da so na tajnem glasovanju odločili povsem drugače, kakor so zagotavljali v razpravi, tokrat zmogli dovolj poštenosti in načelnosti, ko bo govora o soglasju za imenovanje Ivana Zajca za direktorja Pomurskih lekarn.

In zakaj se Srečko Đurov tako vneto bori za »zakonitost« poslovanja Pomurskih lekarn? Morda zato, ker približno polovico zdravil Pomurskim lekarnam, gre za 13 milijonov evrov na leto, dobavlja domači farmacevtski veletrgovec Vitafarm, Njegova direktorica je Marina Šiško Štihec, soproga nekdanjega soboškega župana Antona Štihca. Tega pa imajo v Jevškovem županstvu itak poln želodec, kar konec koncev dokazuje tudi dejstvo, da sta se Jevšek in Đurov v štirih letih oblasti znebila vseh kadrov v javnih zavodih in podjetjih, ki so bili povezani s Štihcem.

 In na koncu, čeprav ne povsem, ker triler Pomurskih lekarn še ni končan; je morda Srečko Đurov, ki sicer živi v Mariboru,  mariborskemu farmacevtskemu veletrgovcu  Marifarmu obljubil, da mu po zrušitvi Ivana Zajca, odpre »vrata« v Pomurske lekarne?!

Mogoče vam bo všeč