Nekategorizirano

Ivan Simič: Prestol

Mogoče ste se kdaj spraševali, zakaj je prestol velik, da so v njem tudi veliki ljudje videti majhni. Verjetno zaradi tega, ker takšen prestol daje neverjeten občutek moči, občutek nadrejenosti in občutek nepremagljivosti. Če pa do njega še vodi rdeča preproga, je občutek nebeški. Toda v demokraciji je vse to le začasno. Ko tvoji nasprotniki in tudi najbližji sodelavci, ki jim zaupaš, vlečejo vsak na svojo stran in ob tem še igrajo zahrbtne igrice, te slej ali prej sklatijo s prestola. Zato je najbolje, da tik pred padcem s prestola potegneš odločilno potezo in ta prestol zapustiš sam ter se umakneš za vedno, ali pa se podaš v novo bitko za ta isti prestol. Potem se tudi mediji ne ukvarjajo več s tvojim slabim preteklim delom ali z morebitnimi napakami, ki si jih storil, temveč se vsi sprašujejo, kaj je razlog za tvoj sestop s prestola, kdo ti je zadal zadnji udarec, kdo bo imel največ od tega in kaj bo z odprtimi zadevami. Tako si ponovno v soju žarometov.

Dejstvo je, da bomo naslednja dva meseca poslušali razne obljube starih in novih politikov, kaj vse bodo naredili, potem pa vidimo, da ne naredijo ničesar. Zato se utemeljeno sprašujemo, zakaj ne naredijo ničesar. Eden od možnih odgovorov je, da so dobri govorci, zaradi česar zmagajo na volitvah, toda ne znajo voditi države in se bojijo sprejemati pomembne odločitve. Tako potrebujejo svetovalce, koalicijo ali referendume, katere pa izvedejo takrat, ko jim najbolj ustreza, da bodo dosegli zmago. Seveda, vse to plačujemo naivni davkoplačevalci in dokler bomo tiho, bo tako. Najbolj grozno je, da tiste, ki ne vplačujejo ali ne morejo vplačevati svoj delež v proračun za prej navedene igrice, razglašamo za davčne utajevalce, za tiste, ki pa iz tega proračuna jemljejo, kot da gre za samopostrežno trgovino, pa nimamo nobenega izraza.

Nenehno poslušamo o korupciji, ne naredi pa se nič, da bi jo zatrli in zaradi tega še zmeraj ostajamo med bolj koruptivnimi državami na svetu. Mnogi se sprašujejo, zakaj ni možno zatreti korupcije. Moje mnenje je, da zaradi tega, ker ni zanimanja. Mnogim korupcija ustreza, saj se v njej pretaka denar od iznajdljivih k privilegiranim. Sposobni pa životarijo. Kako si drugače razlagati informacijo, da v Sloveniji ni možno dobiti večjega posla brez ustrezne stimulacije in da so večji javni razpisi prilagojeni točno določenim ponudnikom, ki so pred tem izpolnili zahtevane pogoje, ali pa imajo prave prijatelje.

Ob vsem tem, kar poslušam in berem, vedno bolj občudujem faraone, ki so nam zapustili piramide, da se lahko čudimo njihovi velikosti in načinu gradnje, kajti če bi takrat živeli naši politiki, piramid prav gotov ne bi bilo. Drugače si ne morem razlagati dejstva, da smo nesposobni zgraditi 27 kilometrov železniške proge in nekaj kilometrov avtoceste do Dravograda, Jelšan ali Kočevja.

Ne glede na vse do zdaj navedeno in nekoliko pesimistični uvodnik vam predlagam, da se posvetite predvsem sebi, da ne živite za druge, da čim več energije vlagate v pridobivanje ustreznega znanja, da ste pošteni do sebe in okolice, kajti na koncu šteje le-to. Ne ozirajte se na govorice, kajti zlobnežev je vedno več. So kot korupcija, ki se nezadržno širi, in še dobro je, da imamo možnost našo resnico izraziti na svetovnem spletu. V upanju, da za dežjem posije sonce, vas prisrčno pozdravljam.

Mag. Ivan Simič
https://revijadenar.si/

Mogoče vam bo všeč