Nekategorizirano

Iranska NLB pralnica denarja temelj interpelacije zoper ministra Klemenčiča

Na današnjem zasedanju Državnega zbora je pred poslanci razprava o interpelaciji zoper ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča. Čeprav je poslanski “glasovalni stroj” vladajoče koalicije SMC, SD in Desusa dobro podmazan, kar so doslej dokazali že večkrat, saj vodi zgolj in samo preživetveni nagon,so v SDS, predlagateljici interpelacije prepričani v njen uspeh.

Na tiskovni konferenci je poslanec SDS mag. Branko Grims  predstavil temelje interpelacije o delu in odgovornosti ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča. »Pričakujem, da bo interpelacija potrjena in da bo minister Goran Klemenčič razrešen s funkcije, ki je ne opravlja dostojno in na način, kot bi ljudje od ministra za pravosodje upravičeno pričakovali,« je poudaril Grims.

Dva ključna očitka bremenita Klemenčičevo ministrovanje; prvi je očitno zavajanje javnosti v zvezi z njegovo vlogo na KPK glede razkrivanja suma proliferacije in pranja dejanja s strani Iranca Farrokhzadeha. Drugi pa je ministrova vloga pri zamujanju glede uvajanja evropskih normativov in standardov ter zakonodaje v pravosodje.

Novo dejstvo pa je po besedah predlagatelja odgovor ministra Klemenčiča, ki precej odstopa od dejanskega stanja. Kot navaja minister Klemenčič, naj bi KPK pod njegovim vodstvom uradno obvestila policijo o sumu pranja denarja, zato ugotavlja, da je »KPK postopal profesionalno in strokovno nadstandardno.« To navedbo najbolje zanika soglasno, tudi s strani poslancev vladajoče koalicije, sprejeta ugotovitev KNOVS, ki je v navedeni zadevi ugotovila:

»KNOVS je v konkretni zadevi presenetilo ravnanje KPK. Prejeli so tajni dokument žvižgača iz Banke Slovenije, ki je kazal na sum storitve kaznivega dejanja pranja denarja. KPK je ocenila, da ni pristojna, zato so dokument po neformalni poti predali Policiji (NPU). Pred tem so dokument priredili z namenom, da zaščitijo žvižgača. Poleg tega pa naznanilo kaznivega dejanja niso posredovali Policiji na podlagi določb ZKP, kot jim to narekuje sklenjen Sporazum med KPK in MNZ ter Policijo z dne 1. 6. 2010, ampak so dokument predali uslužbencu NPU, da ga je odnesel na Policijo, kjer pa se je na to za njim izgubila vsaka sled. Ravnanje KPK v nasprotju z veljavnim Sporazumom med KPK, MNZ in Policijo z dne 1. 6. 2010 pomeni kršitev uradno določenega poslovanja uradnih institucij.«

»Ob tem soglasno sprejetem sklepu, utemeljenem na neizpodbitnih dejstvih, si g. Klemenčič dovoli zapisati trditev, da je postopal profesionalno in strokovno nadstandardno. Tega ni mogoče razumeti drugače, kot neko aroganco tistega, ki je to pisal,« je dejal mag. Grims.

Mogoče vam bo všeč